Home » Materiaal 12+ » Wie draait er op voor de zorgkosten?

Wie draait er op voor de zorgkosten?

‘Menzis verzekert u van goede en betaalbare zorg’, ‘bij CZ geloven we dat zorg verzekeren meer is dan nota’s vergoeden’ en ‘Zekur, veel verzekering voor weinig’. Met dit soort boodschappen proberen zorgverzekeraars mensen over te halen om over te stappen. In de strijd om nieuwe klanten gaan verzekeraars soms ver. Zo startte OHRA een onlinecampagne met afbeeldingen van een knappe, jonge vrouw en een nerd met als boodschap: ‘Alleen bij OHRA heb je échte vrije zorgkeuze. Je kiest altijd zelf welke arts je bezoekt. Voor welke arts ga jij: de sexy arts of de nerd? Wij zijn benieuwd!’ OHRA trok de reclame razendsnel terug, nadat bleek dat mensen de campagne seksistisch vonden. Burgers die zich weinig van reclameboodschappen aantrekken, kunnen het aanbod van zorgverzekeraars op bijvoorbeeld de website van de Consumentenbond of ZorgWijzer.nl met elkaar vergelijken.

Premie

Zorgverzekeraars bepalen zelf de hoogte van de premie. In 2017 gaat de zorgpremie fors omhoog. Zo maakte het Zilveren Kruis onlangs bekend dat de premie voor het verplichte basispakket met ruim 7 procent stijgt. ‘DSW meldde in september al een verhoging van de maandpremie met 9 procent. CZ kondigde een 8 procent hogere premie aan en Menzis kwam met een 11 procent hogere premie’, meldt NRC Handelsblad. Een belangrijke oorzaak van deze stijging is dat de wijkverpleging nu in het verplichte basispakket zit. Voorheen werd de wijkverpleging betaald uit de volksverzekering AWBZ. Minister Edith Schippers liet eerder aan Trouw weten dat mensen met een laag inkomen zich geen zorgen hoeven te maken over een hogere zorgpremie. Deze mensen gaan er volgens de minister niets van merken, omdat de zorgtoeslag die zij ontvangen met de premie mee stijgt.

Boete

Onder meer de SP, 50Plus, MAX en de FNV willen af van de dure verzekeringen en pleiten voor een Nationaal ZorgFonds. ‘In Nederland moet je kunnen rekenen op de zorg die je nodig hebt. Zo simpel is het. Maar er staat een boete van 385 euro op ziek zijn: het eigen risico. De zorg is veel te bureaucratisch. En aan de marketing van zorgverzekeraars en het jaarlijkse overstapcircus worden miljarden verspild. De kwaliteit gaat omlaag, de kosten omhoog’, stelt het nog op te richten Nationaal ZorgFonds. Ruim 227.000 mensen steunen het initiatief inmiddels. Dit aantal neemt toe. Minister Schippers noemt het plan een ramp. Volgens Schippers zullen de belastingtarieven door het Nationaal ZorgFonds stijgen.

 

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.