Een initiatief van Malmberg

Wie bepaalt of je een staatshoofd mag beledigen?

Afgelopen weekend werd de Nederlandse columniste Ebru Umar in Turkije gearresteerd. Umar zou president Erdogan in twee tweets hebben beledigd.

‘Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap’, twitterde Ebru Umar zaterdagavond. Agenten brachten haar naar een politiebureau waar ze werd vastgehouden. Umar laat zich regelmatig kritisch uit over de Turkse president Erdogan. Zo schrijft ze in haar laatste column in Metro: ‘Tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.’ Daarmee reageerde Umar op de oproep van het Turkse consulaat in Nederland om melding te maken van belediging van president Erdogan. Volgens het consulaat wilde het alleen meer weten over racistische uitingen en haatcampagnes.

Wetswijziging

Het beledigen van een bevriend staatshoofd is in Nederland strafbaar. ‘Voor belediging die niet valt onder smaad of laster geldt in Nederland normaal gesproken een maximale gevangenisstraf van 3 maanden, maar die is hoger wanneer het gaat om een belediging van het openbaar gezag of een ambtenaar in functie (4 maanden), een bevriend staatshoofd (2 jaar) of de koning (5 jaar)’, meldt NRC Handelsblad. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemt het wetsartikel achterhaald. Het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer willen het wetsartikel schrappen. ‘Het Wetboek van Strafrecht is niet bedoeld als museum voor in onbruik geraakte artikelen en dit is er één van’, zei de minister tegen de NOS. Turkije vindt dat Nederland wél moet optreden tegen belediging van president Erdogan. Volgens het AD riep Turkije de Nederlandse ambassadeur in Ankara op het matje over kritische Erdogan-cartoons op Twitter en Facebook in Nederland.

Reacties

Op de arrestatie van Ebru Umar werd volop gereageerd. ‘Ebru, ga door met het verdedigen van het vrije woord, wij zullen jou verdedigen’, twitterde Marianne Thieme (PvdD). ‘De lijst groeit: Bram Vermeulen, Mehmet Ulger, Frederike Geerdink, Ebru Umar. Allemaal slachtoffer van de personvrijheid in Turkije’, twitterde Sjoerd Sjoerdsma (D66). De afgelopen jaren pakten de Turkse autoriteiten tal van Turkse journalisten op. Kritische kranten verdwenen. Volgens de Telegraaf werd de arrestatie van Umar op Facebook ook met gejuich ontvangen. ‘Ebru Umar is opgepakt in Turkije na een belediging tegenover Erdogan. Hoera!’, schreef een Turkse Nederlander. De Belgische activist Dyab Abou Jahjah noemde de mate van hypocrisie in Nederland stuitend. ‘Al Jaberi was aangehouden en vervolgd voor Fuck de Koning’, aldus Abou Jahjah.

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer