Een initiatief van Malmberg

Vrijwillig of verplicht?

Eind februari ging een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek van start. De politie hoopt op een doorbraak in de moordzaak van Nicky Verstappen.

De 11-jarige Nicky Verstappen werd in 1998 in het Limburgse Brunssummerheide vermoord. In dagblad Trouw zeggen de ouders van de vermoorde jongen dat het DNA-verwantschapsonderzoek de laatste kans is om bij de dader uit te komen. ‘Anders moeten we het hebben van iemand die nog gaat praten’, zegt de vader van Nicky. ‘Maar die kans lijkt me klein na twintig jaar.’ Meer dan 21.500 personen ontvingen een uitnodiging om vrijwillig DNA af te staan. Het gaat om mannen in de leeftijd van 18 tot 75 jaar die wonen (of in 1998 woonden) in de regio waar het misdrijf plaatsvond. ‘Al hun Y-chromosomen worden vergeleken met DNA dat op Nicky’s lichaam werd gevonden. Dit chromosoom wordt in de mannelijke familielijn één op één doorgegeven, wat het mogelijk maakt ook via familieleden de mannelijke dader op het spoor te kunnen komen’, legt het Dagblad van het Noorden uit.

Privacy

Een politiemedewerker neemt DNA af bij de deelnemer. Met een sponsje neemt hij wangslijm af in de mond. Volgens de politie doet dit geen pijn en gaat het heel snel. In het bijzijn van de deelnemer wordt het DNA-materiaal verpakt. De verpakking heeft een unieke code. In de Volkskrant leggen deelnemers aan het onderzoek uit waarom ze DNA afstaan. ‘De dader moet gestraft worden, of hij nou een familielid van me is of niet’, vertelt de 27-jarige Jim Wetzels. Enkele personen in zijn omgeving wilden aanvankelijk niet gaan. ‘Ze waren bang dat hun DNA ook voor andere dingen gebruikt zou worden of om familie te verlinken. Ik heb ze omgepraat.’ In diezelfde krant stelt de 62-jarige Leo Bothmer dat eigenlijk alle Nederlanders hun DNA af moeten staan. ‘Privacy boeit me niet’, zegt Bothmer. ‘Ze mogen mijn DNA houden en ermee doen wat ze willen.’

DNA-profiel

Deelname aan dit onderzoek is niet verplicht en opgeroepen mannen die geen DNA afstaan zijn niet automatisch verdacht. ‘Maar justitie en politie zullen na afloop van de drie weken kijken wie er niet is komen opdagen. Zijn familieleden van deze personen wel gekomen, dan is er geen probleem. Ontbreekt een hele familietak, dan worden mogelijk mensen opnieuw benaderd met de vraag of ze alsnog DNA af willen staan’, verklaart de Limburger. De politie benadrukt dat het DNA-profiel uitsluitend vergeleken wordt met het aangetroffen DNA-daderspoor op het lichaam van Nicky Verstappen en niet met sporen uit andere onderzoeken. Na afronding van het verwantschapsonderzoek worden het DNA-materiaal en de vervaardigde profielen vernietigd.

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer