Een initiatief van Malmberg

Geweld tegen hulpverleners: harder straffen of anders straffen?

Tijdens de recente jaarwisseling zijn 61 incidenten geregistreerd van geweld tegen politieagenten en/of hulpverleners. Dit is een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. Onder andere korpschef Akerboom van de landelijke Politie en Mark Rutte hebben hun zorgen geuit in de media.

De politie heeft van de totale groep mensen die gearresteerd zijn tijdens de jaarwisseling 250 arrestanten aangeleverd bij het Openbaar Ministerie (OM). In vrijwel alle gevallen gaat het hier om geweldsincidenten, waarvan 61 keer geweld werd gebruikt tegen politieagenten of andere hulpverleners (denk aan ambulancepersoneel en brandweerlieden). “Bijna zestig keer is er een incident geweest waarin geweld tegen politieambtenaren is gebruikt. Voor mij volledig onacceptabel.” “We zijn het spuugzat,” aldus plaatsvervangend korpschef Van Essen. Eerder had minister-president in de Telegraaf juist zijn waardering uitgesproken voor hulpverleners na aanleiding van een aantal geweldsincidenten in de paar dagen voor de jaarwisseling: “Hulpverleners verdienen ons applaus.”

Het OM eist bij incidenten rond de jaarwisseling zwaardere straffen. In de nieuwjaarsnacht vallen deze straffen 75 procent zwaarder uit dan in de rest van het jaar. Geweld gericht tegen agenten en hulpverleners wordt dit jaar bestraft met een straf die zelfs twee keer zo zwaar is dan in de rest van het jaar. De minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus zet hiermee hard in op het straffen van zogenoemde raddraaiers. Maar hij doet ook een oproep aan ouders: “Het heeft te maken met beschaving en opvoeding, dat begint bij mensen thuis. Dat je tegen je kinderen zegt: je gedraagt je normaal op straat en tijdens de Oudejaarsnacht.”

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer