Een initiatief van Malmberg

Veronica Inside: vrijheid van meningsuiting of zijn tijd voorbij?

Het populaire voetbalprogramma Veronica Inside is wederom in opspraak gekomen door uitspraken van Johan Derksen. Dit keer was de grap van Derksen racistisch volgens critici. Waar eindigt de vrijheid van meningsuiting op televisie?

Ophef in Nederland. Het populaire voetbalprogramma annex talkshow Veronica Inside – gepresenteerd door het trio Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen – haalde de krantenkoppen met een zwartepietgrap van Johan Derksen aan het adres van rapper en Black Lives Matter activist Akwasi. De dood van George Floyd, krap een maand geleden, heeft grote invloed gehad. ‘Foute’ standbeelden werden overal ter wereld van hun sokkel getrokken, een muziekband haalde een verwijzing naar het Amerika van de slavernij uit hun naam (The Dixie Chicks gaan nu verder als The Chicks) en in Nederland werden grote demonstraties georganiseerd. De roep om zwarte piet uit te bannen klinkt steeds luider. Tegen deze achtergrond schoot de grap van Johan Derksen collectief in het verkeerde keelgat, zo lijkt het. De equipe van het Nederlands elftal, zowel de mannen als de vrouwen, boycot vanaf nu Veronica Inside. De vraag rijst nu: ging het deze keer te ver?

Niet de eerste keer  

De grap van Derksen over Akwasi staat niet op zichzelf maar past in een traditie van scherpe en vileine humor in het televisieprogramma. Over het onderwerp homo’s in het (betaald) voetbal zei Derksen: “We moeten nou eens ophouden dat het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, dan kom je daar gewoon voor uit.” Dit schoot de LGBT+ gemeenschap in verkeerde keelgat en er werd opgeroepen aan adverteerders om het programma te boycotten. Een ander spraakmakende rel was het verschijnen van René van der Gijp als ‘Renate’. Dit deed hij als reactie op de keuze van Vlaamse VTR-journalist Boudewijn van Spilbeeck om voortaan als Bo van Spilbeeck door het leven te gaan, een vrouw.

Boycot

Bij eerdere relletjes klonk herhaaldelijk de oproep aan adverteerders om zich terug te trekken uit de samenwerking met Veronica Inside. Dit keer lijken verschillende sponsoren en merken gehoor te geven aan de oproep. Bij het programma Op1 meldde Genee dat er in een week tijd ruim een miljoen euro aan inkomsten is verdampt. Daarnaast is er onenigheid tussen het trio van presentatoren na een aflevering over het racismedebat. Het maakt het voortbestaan van het programma hoogst onzeker.

Is een televisieprogramma als Veronica Inside nog van deze tijd? Is de vileine humor van Derksen, van der Gijp en Genee ingehaald door de snelle maatschappelijke ontwikkelingen omtrent racisme en Black Lives Matter? Een belangrijker punt waar deze huidige ophef over gaat is de vrijheid van meningsuiting waar Derksen zich op beroept. Wat weegt belangrijker: kun je nog zeggen wat je denkt?

 

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer