Een initiatief van Malmberg

Verkiezingen: Rutte IV of verandering?

De verkiezingen met Kajsa Ollongren

De Tweede Kamerverkiezingen komen snel dichterbij en lijken belangrijker dan ooit. Corona overschaduwt deze campagne en als het al over klimaat gaat dan gaat het vooral over wel of geen kernenergie. Krijgt Nederland nog een keer Rutte in het Torentje?

Het RTL-debat – het eerste grote televisiedebat van deze campagne – leek wel afgesproken werk tussen de lijsttrekkers van de zes grootste partijen in de peilingen; iedereen op Mark Rutte (VVD). De minister-president werd op de korrel genomen over het coronabeleid, kernenergie, klimaat en natuurlijk de toeslagenaffaire. Als je de peilingen erbij pakt dan staat de VVD op eenzame hoogte. In de campagne van die partij draait dan ook alles om het incasseren van de zogeheten premiersbonus – het merk ‘Mark’ staat centraal aldus het Algemeen Dagblad. ‘Vroeger stond Ruttes hoofd niet eens op verkiezingsposters, nu ís hij de VVD.’ Een verklaring is te vinden bij het managen van de coronacrisis. Campagnestrateeg Mark Thiessen legt in Het Parool uit: “Het gaat vooral over de vraag: wie vertrouw je het leiderschap toe in een crisis, wie straalt rust uit?” Volgens de krant wordt dit door onderzoekers het ‘rally round the flag-effect’ genoemd. In crisistijd scharen kiezers zich achter de leider.

Jongere generaties

Traditioneel laten politieke partijen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen hun partijprogramma doorrekenen door het Centraal Planbureau. Dit jaar zijn 2000 maatregelen uit tien verkiezingsprogramma’s doorgerekend. Op deze manier kan er goed vergeleken worden wie de staatsschuld het meeste laat oplopen en bij welke partij de gestelde klimaatdoelen gehaald worden. Dit laatste thema wordt gedomineerd door een welles-niettes discussie omtrent kernenergie zo lijkt het. Zowel het klimaat als de staatsschuld zijn thema’s waar de jongere generatie de rekening van gepresenteerd krijgt kopte de Volkskrant.

Kiesrecht

Nederland maakt zich op om te kiezen, onder andere over jouw toekomst. Op wie zou jij stemmen als dat mocht? Mag Mark Rutte nogmaals een kabinet aanvoeren of zie jij liever iemand anders in het Torentje?

Downloads

VerkiezingenTK werkblad havo

VerkiezingenTK werkblad vwo

Bronnen:

1. peilingwijzer.nl

2.  CPB: alle partijen willen flink investeren, rekening naar toekomstige generaties

3. JA21, Bij1 en Volt: ‘Meer woningen voor starters, schrap verhuurderheffing’

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer