Een initiatief van Malmberg

Verhaal halen bij een journalist: wederhoor of bedreigend?

Met een camera zocht Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren een journalist op om verhaal te halen over werk van haar. Gaat dit te ver?

 

Forum voor Democratie Kamerlid Gideon van Meijeren kondigt op YouTube een nieuwe serie video’s aan. De serie gaat ‘Rioolratten Ontmaskerd’ heten. Het gaat om een tegenaanval tegen journalisten die volgens FvD fake news, leugens en desinformatie verspreiden. In de YouTube-video gaat het Kamerlid naar het kantoor van verslaggever van SBS Merel Ek. Van Meijeren wil voor draaiende camera’s verhaal halen bij de SBS-verslaggever over een eerder gesprek tussen hen twee. Dat ging over taalgebruik bij het populaire tv-programma Vandaag Inside. Een van de presentatoren van dat tv-programma had over FvD-leider Thierry Baudet gezegd dat ze hem mochten liquideren. SBS-verslaggever Merel Ek heeft gezegd dat dit woord moet worden opgevat als ‘wegsturen’. Volgens haar werd er niet ‘vermoorden’ bedoeld. Dit is volgens het FvD Kamerlid Van Meijeren een voorbeeld van desinformatie. Daarom zocht hij haar op met draaiende camera’s.

Ophef

Uit politiek Den Haag komt van links tot rechts kritiek op Gideon van Meijeren. Veel politici vinden de manier waarop SBS-journalist Ek opgezocht wordt niet kunnen. Minister-president spreekt van “een nieuw dieptepunt”. De fractievoorzitter van de D66-fractie in de Tweede Kamer, Jan Paternotte, spreekt van het aanzetten tot haat tegen journalisten. CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers vindt het een bedreiging voor de veiligheid van journalisten en doodeng. In dezelfde week werd er gestemd in de Tweede Kamer over een schorsing van FvD-leider Baudet. Hij heeft andere inkomsten die hij verdient naast zijn werk als Kamerlid niet verteld. Dat is hij wel verplicht. In zowel de Eerste als de Tweede Kamer werden FvD’ers het woord ontnomen tijdens vergaderingen. Volgens de Kamervoorzitter gingen ze te ver gingen in hun speech.

Buitengesloten

In politiek Den Haag worstelen ze met FvD. Ze weten niet hoe om te gaan met Forum voor Democratie. FvD verteld het verhaal dat de bestaande politieke partijen FvD buitensluiten. Dit ‘kartel’ maakt het land kapot, en daarom moet FvD deze kartelvorming ontmaskeren. Hoe moet je omgaan met de handelswijze van Forum voor Democratie? Schorsen? Moet je er juist keihard tegenin gaan? Wat denk jij?

Downloads:

Journalisten werkblad havo

Journalisten werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: NVJ noemt video absoluut dieptepunt

Bron 2: Verontwaardiging over rioolrat-uitspraak FvD: ‘Journalist weggezet als ongedierte’

Bron 3: Baudet geschorst, maar Kamer maakt zich meer zorgen om zijn complottheorieën

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer