Een initiatief van Malmberg

Vaccineren: sprint of marathon?

Vaccineren
Dit weekend meldde het RIVM dat het aantal gezette vaccinaties een stuk groter is dan het aantal gemelde vaccinaties. De nieuwe rekenmethode komt na een week van veel kritiek op de regering. Is de kritiek terecht?

Over de Nederlandse vaccinatieprestatie is al vaak gezegd dat ‘het geen sprint is, maar een marathon’. Tegelijkertijd is er in de samenleving veel chagrijn over de plaats die Nederland inneemt op internationale ranglijstjes: we bungelen steevast onderaan – en dat zijn we niet gewend. Politiek verslaggever van de NOS legt uit: “Het ministerie krijgt de afgelopen tijd veel kritiek op de voortgang van de vaccinaties en wil graag laten zien dat er meer gevaccineerd wordt dan de cijfers laten zien.” Om die reden staat er nu een schatting van het aantal gezette vaccinaties in plaats van het daadwerkelijk gerapporteerde aantal. Het is een opsteker voor een geplaagd ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS); farmaceutische bedrijven stelden de aantallen vaccins die geleverd zouden worden bij naar beneden, RTL Nieuws kwam met het bericht dat er een groot datalek zou zijn bij de GGD’s en Nederland loopt maar niet in met het aantal vaccinaties dat gezet is.

Tegenslag

Een grote tegenslag kwam deze week met het nieuws dat AstraZeneca slechts 31 miljoen vaccins kon leveren aan de Europese Unie (EU) in plaats van de bestelde 80 miljoen. Na een fikse in de media uitgevochten ruzie tussen het bedrijf en de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen levert het bedrijf nu 40 miljoen vaccins – alsnog slechts de helft van de beloofde aantallen. Ook Pfizer/Biontech kwam met slecht nieuws over leveringsproblemen. Het vermoeden bestaat dat AstraZeneca vaccins die in Nederland en België zijn geproduceerd gebruikt heeft om tekorten in het Verenigd Koninkrijk te verminderen. Von der Leyen dreigde om die reden met een exportverbod naar de Britten – die op hun beurt not amused waren. Overal eist de bevolking dat hun regering zo snel mogelijk vaccineert, dus dit soort ‘vaccinnationalisme’ is te verwachten. Overigens helpt het niet als een land in Europa al wel helemaal gevaccineerd is en de andere landen nog niet: het virus muteert en stopt niet aan de grens. Het maakt de vraag of er straks vaccinatiepaspooten komen actueel; mag je meer als je gevaccineerd bent?

Marathon of sprint?

Iedere wereldburger moet worden gevaccineerd. Daarmee is deze wedstrijd per definitie een race van de lange adem. Maar de vraag is of Nederland zonder startsprint deze marathon nog kan inlopen op andere landen. Wat denk jij?

Downloads:

Vaccinatie werkblad havo

Vaccinatie werkblad vwo

Bronnen
1: Maak snel vaccinvoorraad op, de mutaties zitten ons op de hielen :: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2366406-maak-snel-vaccinvoorraad-op-de-mutaties-zitten-ons-op-de-hielen.html
3. Beierse burgemeester zet in op vaccinatiepas voor extra vrijheden :: https://nos.nl/artikel/2366362-beierse-burgemeester-zet-in-op-vaccinatiepas-voor-extra-vrijheden.html

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer