Home » Materiaal 12+ » Transgenderwet: zelfbeschikking of overbodige verandering?

Transgenderwet: zelfbeschikking of overbodige verandering?

Deze week stemt de Tweede Kamer over de nieuwe Transgenderwet. Onder andere het CDA en de VVD twijfelen. Wat vind jij?

De nieuwe Transgenderwet moet ervoor zorgen dat transgenderpersonen onder andere makkelijker de letter M of V in het paspoort kunnen laten veranderen. In de eerste Transgenderwet uit 1985 stond dat een verandering in deze geslachtsregistratie pas kon worden doorgevoerd bij een lichamelijke transitie. In 2014 is dit uit de wet gehaald. Het kabinet maakte in 2020 excuses voor deze wettelijke eis. Ook kwam er een financiële vergoeding als compensatie voor het leed. Na 2014 kwam er een andere voorwaarde bij de verandering van de geslachtsregistratie in de geboorteakte. Transgenderpersonen moeten een verklaring laten opstellen door een psycholoog. In zo’n verklaring staat dat er geen twijfel is over de verandering. De Tweede Kamer beslist deze week over de nieuwe wet. De verklaring door de psycholoog wordt vervangen door vier weken bedenktijd.

Zelfbeschikking

Voorstanders van de wet zeggen dat de nieuwe wet meer past bij de huidige tijdsgeest. Het recht om zelf te bepalen wie je bent is een fundamenteel recht volgens transgender Tweede Kamerlid . Door de deskundigheidsverklaring van de psycholoog weg te halen krijgen transgenderpersonen in Nederland dit stukje zelfbeschikkingsrecht in eigen handen. Psychologen en deskundigen vinden ook dat de verklaring geen meerwaarde heeft. De Raad van Europa – een mensenrechtenorganisatie – riep EU-lidstaten in 2015 op tot het verbeteren van de manier waarop je een geslachtsverandering kunt aanvragen.

Tegenstanders

Niet iedereen is positief over de nieuwe wet. Christelijke politieke partijen als de ChristenUnie en de SGP zijn tegen. Ook enkele actiegroepen willen niet dat de wet wordt aangenomen. Op deze manier kunnen mannen wel heel makkelijk toegang krijgen tot plekken die alleen voor vrouwen zijn. Er worden verkrachtingen en misbruikzaken uit het buitenland gebruikt als argument. De nieuwe Transgenderwet maakt het ook voor jongeren makkelijker om de letter in het paspoort te veranderen. Tegenstanders vinden dat jongeren die keuze nog niet goed kunnen maken.

Zo’n 4 procent van de Nederlanders identificeert zich niet met het geboortegeslacht. Een artikel in de Volkskrant noemt getallen tussen 400 en 700 aanvragen per jaar.

Downloads:

Transgenderwet werkblad havo

Transgenderwet werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Geslachtsverandering in paspoort straks makkelijker? Kamer twijfelt

Bron 2: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2445901-eden-kan-niet-wachten-op-nieuwe-transgenderwet-maar-groot-deel-kamer-twijfelt

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.