Een initiatief van Malmberg

Traditie of veiligheid?

Vuurwerk
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleit voor een verbod op vuurwerk dat veel letsel veroorzaakt. De meningen zijn weer verdeeld.

‘Riskant vuurwerk, zoals vuurpijlen en knalvuurwerk, moet verboden worden. Vuurpijlen veroorzaken elk jaar veel letsel. Dit komt doordat de pijlen uit de hand worden afgeschoten, op omstanders worden gericht en vanuit niet-stabiele lanceerinrichtingen zoals flessen worden afgestoken, waardoor ze in onbedoelde richting kunnen schieten’, stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). ‘Knalvuurwerk zorgt voor veel overlast en nodigt uit tot roekeloos gedrag, bijvoorbeeld door het naar omstanders of hulpverleners te gooien. Dit zorgt bij veel mensen voor een onveilig gevoel.’ De OVV beveelt burgemeesters aan om er voor te zorgen dat de viering een meer georganiseerd karakter krijgt. ‘Gemeenten kunnen inwoners stimuleren en ondersteunen bij het organiseren van activiteiten. Het organiseren van professionele vuurwerkshows kan hier onderdeel van zijn’, aldus de Raad.

Traditie

In een interview met het Parool zegt OVV-voorzitter Tjibbe Joustra dat meer dan de helft van de Nederlanders voor een algeheel vuurwerkverbod is. ‘Voor vuurwerkliefhebbers blijft de mogelijkheid bestaan om siervuurwerk af te steken, maar nogmaals: de veiligheid staat voorop. Want onze traditie met oud en nieuw is feestvieren, niet jaarlijks bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp en 11.000 incidenten met vernieling, mishandeling en brandstichting.’ Volgens dagblad Trouw verscheen het consumentenvuurwerk pas na de Tweede Wereldoorlog in groten getale in de Nederlandse straten. ‘Waarschijnlijk op de vleugels van Indiëgangers die het Chinese vuurwerk mee terug namen naar Nederland. In de jaren daarvoor werden er in de volkswijken kerstbomen en autobanden in de fik gestoken’, meldt de krant. Trouw schrijft dat het afsteken van consumentenvuurwerk met Oud en Nieuw sinds 2015 op de lijst van Nederlandse tradities staat, omdat deze traditie de sociale cohesie in de buurt versterkt.

Mannen

‘Het vuurwerkdebat is verworden tot een jaarlijks terugkerende loopgravenoorlog. Veel reacties volgen de voorspelbare patronen’, merkt de Volkskrant op. ‘De politie is enthousiast, oogartsen vinden dit niet ver genoeg gaan en de vuurwerkbranche spreekt over symboolpolitiek. Ook niet verrassend: van de mannen tussen de 20 en 40 jaar die reageerden bij de radiorubriek Stand.nl bleek ruim 90 procent tegen inperking van consumentenvuurwerk’. Enkele maanden geleden debatteerde de Tweede Kamer over vuurwerk en toen bleek de steun voor een algeheel verbod klein. ‘Alleen GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus waren voor’, schrijft NRC Handelsblad. ‘Met een vuurwerkverbod wordt de meerderheid die van legaal vuurwerk geniet de dupe van de idioten die met vuurwerk de boel terroriseren’, aldus Tweede Kamerlid Arno Rutte (VVD) in het Algemeen Dagblad.

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer