Een initiatief van Malmberg

Testmateriaal naar Abu Dhabi: noodzakelijk of ongewenst?

De Tweede Kamer was niet mals over het coronabeleid van het kabinet. Minister De Jonge staat voor de moeilijke taak om de testcapaciteit uit te breiden. Is het wenselijk buitenlandse laboratoria daarvoor te gebruiken?

De aantallen positieve testresultaten stijgen al weken gestaag en ook de ziekenhuisopnames laten een stijgende lijn zien. Het reproductiegetal ligt ruim boven de 1 – wat betekent dat het aantal besmettingen alleen maar meer gaat stijgen de komende dagen en weken. Zowel kabinet als experts spreken inmiddels van een tweede golf en afgelopen weekend kwam het OMT weer bij elkaar om het kabinet te gaan adviseren over verdere maatregelen. Vooral de grote steden in de Randstad lijken nu het epicentrum van de pandemie te zijn geworden.

Kritiek op het coronabeleid

De Tweede Kamer uitte vorig week woensdag fikse kritiek op minister Hugo de Jonge. Het coronabeleid van het kabinet rammelt volgens enkele oppositiepartijen. De GGD heeft laten weten dat tienduizenden testaanvragen niet behandeld kunnen worden vanwege een gebrek aan testcapaciteit. Hoewel minister De Jonge zich verweerde met het argument dat “er snoeihard gewerkt wordt”. Daar waar andere politieke partijen het kabinet aansporen om harder te werken en beter te communiceren ging PPV-leider Geert Wilders er met gestrekt been in: “U had zeven maanden de tijd om alles te regelen. U komt steeds met smoesjes. Bent u wel in staat om uw werk te doen?” De Jonge beloofd dat in oktober er meer getest kan worden bij de GGD’s.

Abu Dhabi

Diezelfde minister De Jonge kondigde deze week ook aan dat de afspraken met testlaboratoria in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vergevorderd zijn. Het zou gaan om een luchtbrug tussen Amsterdam en Abu Dhabi die dagelijks duizenden wattenstokjes met genetisch materiaal naar de VAE overbrengt zodat daar getest kan worden op het coronavirus. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft inmiddels het laboratorium in Abu Dhabi gevraagd naar de privacy-waarborgen. Dit proces duurt normaal gesproken weken. Er is nu haast geboden. Is het verstandig in zee te gaan met een laboratorium van buiten de Europese Unie of zijn we reeds ingehaald door de noodzaak? Wat denk jij?

 

 

 

 

 

 

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer