Home » Materiaal 12+ » #StopAsianHate: incident of structureel?

#StopAsianHate: incident of structureel?

Nederlanders met een oosterse migratieachtergrond ervaren steeds meer discriminatie. Komt dit door corona of is er meer aan de hand?

De Amerikaanse stad Atlanta werd in maart opgeschrikt door een schietpartij waar acht Amerikanen om het leven kwamen. De meeste slachtoffers waren vrouwen met een Aziatische migratieachtergrond. Afgelopen week was er een #StopAsianHate-demonstratie in Amsterdam. De schietpartij in Atlanta is ook voor Oost-Aziatische Nederlanders een wakeup-call. Deze groep Nederlanders ervaart sinds het uitbreken van corona steeds vaker discriminatie. Deze trend is ook zichtbaar bij de verschillende meldpunten voor discriminatie. De meldingen stijgen flink ten opzichte van voorgaande jaren. Maar aangenomen wordt ook dat deze stijging maar een klein topje van de ijsberg is.

Corona

De pandemie heeft discriminatie van deze groep Nederlanders versterkt. Dat de vorige Amerikaanse president Donald Trump het in de media ook over het Chinavirus heeft gehad is een voorbeeld van hoe de beeldvorming is beïnvloed. Het Kennisplatform Integratie en Samenleving heeft in februari van dit jaar een onderzoek gedaan naar discriminatie en ervaringen met racisme onder Nederlanders met een Oost-Aziatische migratieachtergrond. Het gaat in dit onderzoeksrapport over de ervaren discriminatie, dus de subjectieve beleving van discriminatie. Het gaat niet over de juridische (veroordeelde) discriminatie. Respondenten geven aan dat mensen niet dichtbij durfden te zitten. Of dat op de werkvloer mensen meteen veel meer afstand namen. Ook werden er woorden als ‘corona’ of ‘virus’ geroepen naar deze groep respondenten. Een respondent zegt hierover:

‘Ik voelde me nooit deel van een minderheid. Maar nu tijdens de coronacrisis wel. Mensen noemen mij soms het virus.’

Het virus heeft daarnaast een ander effect:

‘Sommige respondenten voelen zich eindelijk gerechtvaardigd om iets van de nare opmerkingen te zeggen omdat discriminatie om het coronavirus ook in de media is geweest.’

Minderheidsstress

Zodra mensen zich bewust worden van het feit dat ze een minderheid zijn kan het verschijnsel minderheidsstress optreden. Door die vergelijking met andere mensen ontstaat een negatieve zelfbeoordeling. Ook kan het leiden tot een selffulfilling prophecy: er wordt al verwacht dat anderen handelen vanuit een stereotype. Op deze manier worden eerdere negatieve ervaringen geplakt op nieuwe ervaringen zonder er sprake is van discriminatie. En derde oorzaak van deze minderheidsstress is fysiek geweld.

Aanbevelingen

Een van de aanbevelingen uit de het onderzoeksrapport is het verbeteren van de representatie in de media. Vooral de eenzijdige stereotypes die in de media worden gepresenteerd zijn een doorn in het oog van Oost-Aziatische Nederlanders. Schoolboeken, kranten, films, series moeten een betere representatie herbergen. Er worden rolmodellen gemist in media en ook in de politiek.

IJsberg

Een topje van de ijsberg. Zo worden de meldingen van discriminatie omschreven. Corona heeft dit versterkt, en het heeft geleid tot meer mondigheid – zo blijkt ook uit de #StopAsianHate-demonstraties. Is dit incidenteel of is er sprake van een structureler probleem met discriminatie van deze groep Nederlanders. Wat denk jij?

Downloads:

#StopAsianHate werkblad havo

#StopAsianHate werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Bespuugd, belaagd en vernederd: Nederlandse Aziaten uiten hun zorgen over racisme

Bron 2: Twee keer zo veel discriminatiemeldingen, mede door coronamaatregelen

Bron 3: #StopAsianHate-demo in Amsterdam: ‘Anti-Aziatisch racisme gaat verder dan schelden’

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.