Home » Materiaal 12+ » Stemmen: strategisch of op basis van idealen?

Stemmen: strategisch of op basis van idealen?

Nederland naar de stembus en heeft echt wat te kiezen. Hoe ziet het politieke landschap er na de verkiezingen uit?

Corona, corona en nog eens corona. Het lijkt de verkiezingen te domineren. De burger gaat deze week naar de stembus en heeft dit keer echt iets te kiezen. Tientallen partijen doen een gooi naar zetels in de Tweede Kamer en volgens de laatste peilingen maken een aantal nieuwe partijen als Bij1, VOLT en JA21 kans op een of meerdere zetels. Maar het democratisch proces beperkt zich niet alleen tot de stemhokjes. Klimaatdemonstraties, manifestaties tegen discriminatie en protesten tegen de beperkende coronamaatregelen. De burger is boos, heeft een mening en laat van zich horen. Volgens de Vlaamse schrijver David van Reybrouck is deze mate van boosheid eigenlijk een cadeautje. Het betekent dat de burger meedoet. Je hoeft je na de verkiezingen als nieuwbakken politicus in de Tweede Kamer niet meer af te vragen wat de burger wil. Je hoeft alleen maar op straat te gaan kijken naar de vele demonstraties.

Stemmen

Maar wat kiest de burger? Gaat de Nederlander gewapend met de laatste peilingen het stemhokje in om vervolgens strategisch te stemmen? Of kruist het rode potlood een vakje aan van een partij die nog niet eerder in de Tweede Kamer is gekomen? Er is in de campagne geen duidelijke tweestrijd ontstaan tussen zittend premier Mark Rutte en een potentiele nieuwe premier. Eigenlijk staat het al vast dat Rutte opnieuw minister-president zal worden. En dat lokt minder mensen naar de stembus, is de verwachting. Kleine, ideologische partijen zullen profiteren van het ontbreken van zo’n tweestrijd. Bij een lage opkomst zijn het juist de partijen met een hondstrouwe achterban die profiteren – denk aan de christelijke partijen.

Informeren

Als de rook opgetrokken is en de uitslag vast komt te staan begint de kabinetsformatie. De Kamervoorzitter Khadija Arib zal samen met de fractievoorzitters bekijken van welke partij een informateur benoemd zal gaan worden. Die krijgt de taak te kijken welke partijen met elkaar om de tafel gaan om het kabinet Rutte IV te gaan samenstellen. Welke partijen zouden dat volgens jou moeten zijn?

Downloads

Stemmen werkblad havo

Stemmen werkblad vwo

Bronnen:

1.Mark Rutte: Geen visie, wel de macht en een dubbele bonus

2. Peiling

3. Waarom stemmen we in 2021 nog niet met computers?

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.