Een initiatief van Malmberg

Provinciale Statenverkiezingen: verder over links of over rechts?

Twee partijen hebben de verkiezingen gewonnen. De coalitie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer. Mark Rutte zal opnieuw moeten gaan onderhandelen met verschillende partijen over de koers van het beleid.

Nu het stof van de verkiezingen is neergedaald is duidelijk geworden dat het politieke landschap versplinterd is. Forum voor Democratie is in één klap de grootste partij geworden. ‘Het is voor het eerst sinds de politieke hervormingen van 1917 dat een nieuwkomer groter is dan de drie gevestigde stromingen (confessioneel, liberaal en sociaaldemocratisch).’ Maar ook GroenLinks is bijna verdubbeld in grootte. De gevestigde partijen hebben bijna allemaal verloren. Het traditionele politieke midden is kleiner geworden.

De politiek is opgeschud. Als op 27 mei de Provinciale Statenleden de nieuwe Eerste Kamer gaan kiezen dan zal blijken dat de huidige regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en CU haar meerderheid in de Senaat gaat verliezen. Rutte III gaat hiermee een onzekere tijd tegemoet; het zal compromissen moeten gaan sluiten met andere partijen om wetsvoorstellen door de Eerste Kamer te krijgen. De coalitie heeft in de Eerste Kamer 38 zetels nodig maar blijft steken op 31. ‘In een reactie zei de premier dat hij erop rekent dat het land de komende jaren toch gewoon bestuurbaar blijft.’ Door de monsterzege van FvD en de grote zege van GroenLinks heeft de coalitie echter meerdere ‘routes’ voor hun wetsvoorstellen. Ze kunnen zowel afspraken maken met linkse partijen als met het rechtse FvD.

Hoe gaat deze verkiezingsuitslag het beleid van de komende jaren veranderen denk je? Rutte III kan over links compromissen sluiten, over rechts kunnen er afspraken komen of gaat de coalitie per wetsvoorstel proberen aparte meerderheiden bij elkaar te zoeken?

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer