Een initiatief van Malmberg

Prinsjesdag: eerlijk zullen we alles delen?

De derde dinsdag van september is een politieke traditie van betekenis. In de troonrede staat hoe het gaat met het land en wat de belangrijkste plannen van de regering zijn. Wordt er eerlijk gedeeld in de samenleving of kan de regering eerlijker verdelen?

Koning Willem-Alexander heeft met het uitspreken van de jaarlijkse troonrede de aftrapgegeven voor het nieuwe parlementaire jaar. De troonrede gaat in op de huidige staat van Nederland; gaat het goed met het land? Wat zijn de nieuwe plannen van de regering voor het komende jaar? Komen er ingrijpende bezuinigingen of kan de regering juist wat meer lasten van burgers verlichten? De miljoenennota bevat alle plannen van de regering, de financiële doorrekening daarvan zie je terug in de rijksbegroting voor het jaar 2020. Dit is zeg maar het huishoudboekje van Nederland.

Wat al deze plannen precies betekenen voor burgers heeft het Centraal Planbureau geprobeerd te vertalen in de koopkrachtplaatjes. Hiermee wordt geprobeerd te laten zien hoeveel soorten gezinnen en Nederlanders meer te besteden hebben in 2020. Een alleenstaande in de bijstand kan volgend jaar 14 euro meer uitgeven dan dit jaar en ziet zijn of haar koopkracht dus minimaal stijgen. Huishoudens met een inkomen tot 22.500 euro gaan er 1,4 procent op vooruit en voor gepensioneerden varieert de plus tussen de 0,5 procent en de 2,8 procent. Dit hangt allemaal samen met een eventuele korting van pensioenen door pensioenfondsen.  “In dat geval zal de koopkracht voor deze gepensioneerden veel minder stijgen of zelfs dalen”, schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een reactie op de plannen. Ook de koning krijgt er iets bij. Volgens RTL-Z krijgt hij er 23.000 euro bij in 2020.

Raken de plannen van het kabinet ook jongeren? Jazeker, zo komt er een heus jongerenparlement. Dit is bedoeld om “de stem van jongeren luider te doen laten klinken.” Er gaat 300 miljoen euro extra naar de jeugdzorg, maar er gaat ook minder geld naar het onderwijs. En rook je af en toe een sigaretje? Een pakje met 20 sigaretten wordt een euro duurder in 2020. Zo verdeeld de regering de lusten en de lasten voor het jaar 2020. Vind jij dat er op een eerlijke manier gedeeld gaat worden? Of heeft minister Hoekstra van financiën iets over het hoofd gezien? Wat denk jij?

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer