Een initiatief van Malmberg

Praten of staken?

Deze week staken basisschooldocenten voor de tweede keer dit schooljaar. De politiek wil de leraren nog niet tegemoetkomen.

‘De werkdruk is veel te groot, er zijn te weinig leerkrachten en ze krijgen te weinig betaald. Wie wil in zo’n bedrijfstak werken? Je verdient er 30 procent minder dan in het bedrijfsleven. Bovendien heeft de pabo een imago van plak- en knutselopleiding voor meisjes die het leuk vinden om hun etui te versieren. Zo wil daar geen man naartoe’, zegt leraar Jan van de Ven in de Limburger. Hij is één van de initiatiefnemers van de protestorganisatie PO in Actie. De organisatie vraagt 500 miljoen euro extra aan de regering voor werkdrukverlichting en 900 miljoen euro voor de verhoging van de salarissen. Vooralsnog wil de regering in 2018 niet meer dan 270 miljoen euro uittrekken voor de verhoging van de salarissen en 450 miljoen euro voor de verlaging van de werkdruk in het primaire onderwijs.

Vervangers

Onlangs werd bekend dat basisscholen vorig jaar één op de tien kinderen naar huis hebben gestuurd, omdat er geen vervanger was. ‘Door het groeiende lerarentekort in het primair onderwijs en de invoering van de wet werk en zekerheid (wwz) hebben basisscholen echter steeds meer moeite om genoeg én goede vervangers te vinden’, meldde de Gelderlander. PO in Actie is de grootste protestorganisatie van basisschooldocenten en is sinds kort ook een vakbond. ‘De grote onderwijsbonden worden bestuurd door bestuursleden die niet voor de klas staan. Op de ledenvergaderingen komen veel gepensioneerden. Wij vertegenwoordigen de beroepsgroep tussen 25 en 45 jaar’, zegt oprichter en leraar Thijs Roovers in dagblad Trouw. De bestaande bonden hebben ook net een andere kijk op actievoeren. ‘Continu staken hou je niet lang vol. Op gegeven moment raakt de stakingskas op. En bij de zoveelste staking verlies je de sympathie van de samenleving die we nu hebben’, stelt Rob Sikkes van de AOb in de Volkskrant.

Belastingbetalers

In NRC Handelsblad zegt ondernemer en vader Jeroen Weustink een actie te zijn begonnen tegen de lerarenstaking van deze week. ‘Ik snap niet zo goed dat kinderen en ouders de dupe moeten worden van deze staking’, legt Weustink uit. ‘En 1,4 miljard euro is een hoop geld voor belastingbetalers.’ Journalist Hans van Zon vindt dat leraren niet kunnen verwachten dat het kabinet in één klap al hun eisen inwilligt. ‘Tenslotte zijn er meer beroepsgroepen die recht hebben op betere beloning, zoals agenten die in de vuurlinie staan en verplegers die de zorg voor onze ouderen dragen’, schrijft hij in het Algemeen Dagblad.

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer