Een initiatief van Malmberg

Naar een no-deal brexit: een goede of slechte afloop?

Vorige week woensdag werd premier May’s brexitdeal met klinkende cijfers – 202 parlementariërs stemden voor, 432 tegen – in het Britse Lagerhuis verworpen. Hoe nu verder?

Het wegstemmen van de brexit-deal in het Britse parlement brengt de voorbereiding op het Europese vasteland in een stroomversnelling. “De periode van onzekerheid wordt verlengd en het risico op no-deal is enorm vergroot. We zitten nu in een periode van extreme tijdnood”, zegt voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW tegen de NOS. De Europese Unie heeft de Britten laten weten dat ze ervoor openstaan om de deal te heronderhandelen. Overheid en bedrijfsleven daarentegen moeten zich gaan voorbereiden op het ergste scenario: een no-deal . ‘Prepare for the worst, hope for the best’. In de lidstaten van de Europese Unie – ook in Nederland – worden noodwetten opgesteld die de regering verregaande bevoegdheden geeft als de Britten op 29 maart zonder deal de Europese Unie verlaten.

 

Ook aan de andere kant van de Noordzee wordt gezocht voor een oplossing voor de politieke chaos die er heerst na het wegstemmen van de brexit-deal en de motie van wantrouwen die premier May’s regering maar net overleefde. De Britse premier moet deze week met nieuwe voorstellen hierover komen.  De Britse parlementariër Starmer opperde zelfs dat na de nederlaag van May een tweede referendum over brexit waarschijnlijker is geworden. De brexit  doorzetten tegen beter weten in?

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer