Een initiatief van Malmberg

Mag een politicus alles zeggen?

Afgelopen vrijdag startte het proces tegen Geert Wilders. De politicus staat terecht voor zijn ‘minder, minder-uitspraak’.

Onder grote belangstelling begon de strafzaak tegen Wilders met een regiezitting in een extra beveiligde rechtszaal. Een regiezitting is een korte, voorbereidende zitting. Tijdens deze zitting bespreken alle procesdeelnemers hun onderzoekswensen zoals het horen van getuigen. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Wilders, omdat de politicus volgens het OM er voor zorgde dat zijn aanhangers ‘minder, minder’ scandeerden nadat Wilders het publiek vroeg of het meer of minder Marokkanen wilde. ‘Dat gaan we regelen’, antwoordde Wilders. Het publiek zou vooraf instructies van PVV’ers in de zaal hebben gekregen om ‘minder, minder’ te roepen. Wilders wordt nu vervolgd wegens aanzetten tot haat tegen en discriminatie van Marokkanen.

Botsing

Volgens officier van justitie Wouter Bos is de zaak tegen Wilders er één zoals elke andere. ‘Wel kent dit strafproces een bijzonderheid die de basis van de rechtstaat raakt. Dat komt omdat twee fundamentele waarden strijden om voorrang. Het discriminatieverbod, vastgelegd in artikel 1 van de Grondwet. En de vrijheid van meningsuiting, vastgelegd in artikel 7 van de Grondwet’, stelde Bos. Hij benadrukte dat de vrijheid van meningsuiting niet absoluut is. ‘De vrijheid van meningsuiting gaat gepaard met verplichtingen en verantwoordelijkheden. Zoals de verplichting om de strafwet in acht te nemen en de verantwoordelijkheid om bevolkingsgroepen niet tegen elkaar op te zetten.’ Dat geldt volgens het OM ook voor Wilders. Bos: ‘Een politicus draagt de verantwoordelijkheid om uitlatingen te voorkomen die in strijd zijn met de wet en met de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat.’

Vrijheid

Tijdens de regiezitting zei Wilders geen spijt te hebben van zijn uitspraak. ‘Ik heb niet gezegd “alle Marokkanen het land uit” of “alle Marokkanen deugen niet”, maar wel gesproken over “mínder Marokkanen”. Want dat vind ik, dat wil ik en met mij miljoenen Nederlanders’, aldus Wilders. Verder gaf de PVV-leider aan dat de vrijheid van meningsuiting de enige vrijheid is die hij nog heeft. Hij wordt namelijk al elf jaar zwaar bewaakt. Als het aan de politicus ligt, moet één van de rechters zich terugtrekken, omdat ze kritiek had op het vorige proces tegen de PVV-leider. Wilders: ‘Er is in heel Nederland één rechter geweest die openlijk kritiek heeft geleverd op deze rechterlijke beslissing over mij. Uitgerekend tegenover die rechter, sta ik hier vandaag. Ik hoop dat u begrijpt dat ik er weinig vertrouwen in heb.’ Wilders vindt bovendien dat niet de rechters, maar 17 miljoen Nederlanders over hem moeten oordelen.

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer