Home » Materiaal 12+ » Mag een land journalisten toegang weigeren?

Mag een land journalisten toegang weigeren?

‘Ik weet niet of wat nu gebeurt een kwestie van opgefokte intimidatie is of de voorbode van iets ernstigers, namelijk dat ik Turkije nooit meer in kom’, zei Joost Lagendijk in de Volkskrant. De oud-Europarlementariër is getrouwd met een Turkse journaliste en woont al jaren in Istanboel. De Nederlander was aanvankelijk verbaasd dat hij Turkije niet in mocht. ‘Maar je hoeft geen speculant te zijn om te begrijpen dat het te maken heeft met het feit dat ik voor een krant heb geschreven die verboden is. En dat ik twee jaar les heb gegeven op een universiteit die inmiddels gesloten is. Daar zal wel een aantekening van gemaakt zijn’, liet de journalist aan de NOS weten. Ze hadden Lagendijk ook kunnen arresteren. ‘Maar ja: dat is ook weer zo’n gedoe, een buitenlander arresteren in Turkije. Dan kunnen ze je beter een tijdje pesten’, concludeert Lagendijk in het Parool.

Te soft

Na de mislukte couppoging van afgelopen zomer werden vele duizenden mensen ontslagen of opgepakt. Het ging onder meer om militairen, ambtenaren, docenten en journalisten. Zij zouden bij de couppoging betrokken zijn geweest of sympathiseren met Fetullah Gülen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemt Gülen, die in de Verenigde Staten woont, het brein achter de mislukte staatsgreep. Gülen ontkent alle betrokkenheid. Joost Lagendijk, die door de Turkse autoriteiten gezien wordt als Gülen-aanhanger, schreef onlangs een boek over president Erdogan. ‘Tegenstanders van Erdogan zullen mijn boek te soft vinden, aanhangers zullen het te kritisch vinden. Nou, dan heb ik het blijkbaar goed gedaan’, stelt de journalist in de Volkskrant.

Democratie

In Trouw benadrukt Lagendijk dat Erdogan geen dictator is. ‘Van Erdogan is de opmerking dat democratie een tram is waar je naar believen op- en af kunt springen. Dat leverde hem het verwijt op dat hij een typische islamist is die de democratie alleen maar gebruikt om een islamitische staat te vestigen waar de democratie vervolgens weer wordt afgeschaft.’ Dat verwijt vindt Lagendijk niet terecht. ‘Maar hij is geen democraat in de westerse zin, met eerbied voor de persvrijheid, onafhankelijke rechtspraak en oog voor de belangen van minderheden.’ Erdogan is volgens hem niet langer van tegenspraak gediend. ‘Zijn idee van democratie is: ik heb de meerderheid, ik mag nu voluit gaan’, zegt Lagendijk in de Volkskrant. ‘Helaas is dat de internationale trend, zie Rusland, zie Hongarije.’ Om Turkije weer in te mogen moet Lagendijk op de Turkse ambassade een speciaal visum aanvragen.

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.