Een initiatief van Malmberg

Leidt minder vrijheid tot minder terrorisme?

Na de aanslagen in Parijs vroeg iedereen zich af hoe en of het terroristische geweld had kunnen worden voorkomen. De angst voor meer terreur zit er behoorlijk in.

Tenminste 132 burgers kwamen tijdens de nacht van terreur in Parijs om het leven. De Franse president François Hollande kondigde de noodtoestand voor heel Frankrijk af. Politie en leger krijgen daarmee vergaande bevoegdheden. Zij kunnen sneller wegen afsluiten en invallen bij verdachte personen doen. Hollande sloot ook alle grenzen om te voorkomen dat de terroristen het land zouden verlaten of sympathisanten juist Frankrijk binnen konden komen. Ruim een kwart van de Nederlanders vindt dat er in Nederland ook de noodtoestand moet worden afgekondigd. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Peil.nl kort na de aanslagen in Parijs. Een meerderheid van de Nederlanders (59%) denkt dat er een beleid te voeren is waardoor de kans op dit soort aanslagen afneemt. Daarbij noemen de geënquêteerden met name het weer invoeren van grenscontroles, een veel strenger migratiebeleid, meer geld naar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en meer politie op straat.

Inlichtingen

Op BNR zegt Rob de Wijk van het Haags Centrum voor Strategische Studies dat al veel potentiële aanslagen worden verijdeld. ‘Als je nu roept dat de grenzen dicht moeten, gooi je eigenlijk olie op het vuur. Dat is een simpele oplossing die inspeelt op gevoelens, maar dan gooi je het kind met het badwater weg. Je moet zorgen dat er geen bevolkingsgroepen tegenover elkaar komen te staan, want dan is echt het hek van de dam.’ Premier Rutte meldde dat Nederland zichtbare en onzichtbare maatregelen heeft genomen naar aanleiding van de aanslagen. Volgens de Volkskrant kan de zichtbare beveiliging geruststellend werken voor een samenleving en potentiële aanslagplegers het werk bemoeilijken. De Volkskrant meldt dat veel van de personen die het laatste jaar ook daadwerkelijk iets ondernamen in beeld waren bij de Franse inlichtingendiensten. ‘Volgens Franse media worden twee- tot drieduizend personen permanent afgeluisterd. Alleen: op basis van alleen onderschepte (tele-)communicatie is nog nooit een aanslag voorkomen. Daarvoor is human intelligence essentieel.’

Rouw

In zijn speech zei premier Rutte dat onze waarden en onze rechtsstaat sterker zijn dan het fanatisme van een kleine groep. ‘We laten ons niet intiminderen, wij zijn met meer en wijken niet voor onverdraagzaamheid. Want geweld en extremisme zullen het nooit winnen van vrijheid en menselijkheid.’ Op verschillende plaatsen in Nederland en elders in de wereld vinden er herdenkingsbijeenkomsten plaats. In Frankrijk zelf kondigde president Hollande drie dagen van nationale rouw af.

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer