Home » Materiaal 12+ » Leidt het dragen van merkkleding tot rechtsongelijkheid?

Leidt het dragen van merkkleding tot rechtsongelijkheid?

‘Deze jongeren hebben geen inkomen, soms zelfs schulden door een eerdere veroordeling, maar dragen óók een outfit die de 1500 euro overstijgt. Dat is ondermijning van de rechtstaat als je het heel groots maakt, maar kleiner bekeken ook een compleet fout signaal naar buurtbewoners. Afpakken is dan ook belangrijk’, stelt de Rotterdamse politiechef Frank Paauw in de Telegraaf. ‘Het zijn vaak jonge gasten die zich onaantastbaar achten. We gaan ze uitkleden op straat’, aldus de politiechef. De Rotterdamse aanpak is een proef en speelt in op de laatste trends. ‘Dure kledingmerken met grote logo’s en opzichtige prints zijn in trek, omdat belangrijk is dat iedereen ziet dat er fors is betaald’, zegt Cécile Narinx, hoofdredacteur van Harper’s Bazaar, in het Parool. ‘Voor mensen die heel graag rijk willen worden is het aantrekkelijk om alles dat riekt naar rijkdom uitvoerig te tonen. Dress to impress, zoals een baviaan die zijn billen laat zien.’

Kaders

Toch zal de politie jongeren niet zomaar staande kunnen houden. ‘We hebben in het verleden wel eens scooters en schoenen in beslag genomen, maar je kan niet zomaar iemand aanhouden omdat hij een duur horloge draagt’, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in de Volkskrant. ‘De proef moet nog beginnen. We zijn met de politie nog de kaders aan het opstellen.’ De Rotterdamse Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld maakt zich grote zorgen: ‘Ik vind het heel ingewikkeld, hoe kun je nou aan iemand met een dure jas zien dat er iets is wat niet deugt? En waarom zou je iedereen met een dure jas zomaar vragen kunnen stellen? En er zit een risico bij dat er geprofileerd wordt’, zei ze op RTV Rijnmond.

Onschuldig

Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), liet op Radio 1 weten dat het plan haaks op een aantal wetten staat die we hebben om de burgers te beschermen. ‘Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Wat de politie in Rotterdam doet is dit omdraaien. Als je niet kunt aantonen hoe je iets hebt betaald, dan pakken we het af.’ De politie heeft volgens hem niet de bevoegdheid om iedereen op straat aan te spreken en een verklaring te eisen voor de kleding die iemand draagt. Volgens de advocaat moet ook echt een vermoeden zijn dat iemand een strafbaar feit heeft gepleegd, anders mag je helemaal geen kleding afpakken.

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.