Een initiatief van Malmberg

De vakbond: terug van weggeweest of overbodig?

Er komt een vakbond in een filiaal van het Amerikaanse Amazon. Is de vakbond terug van weggeweest?

 

Vorige week vrijdag maakte The New York Times de uitslag bekend van een stemming bij een Amazon distributiecentrum. Werknemers mochten zich uitspreken over het oprichten van een vakbond in hun filiaal. De Amerikaanse krant schreef dat in een historische stemming ruim 2500 werknemers hadden ingestemd met de oprichting van een vakbond. Meer dan de tegenstemmen. En dus komt er een vakbond bij een distributiecentrum van Amazon in New York. Eerder hadden bij een ander filiaal tegen de oprichting van een vakbond gestemd: een overwinning voor het bedrijf Amazon. Gaat dit voor een domino-effect zorgen bij andere grote bedrijven? De arbeidsmarkt in Amerika is krap, dat betekent dat er veel vacatures zijn en minder werknemers. Dat maakt de positie van werknemers tegenover grote bedrijven sterker.

Nederland

In Nederland zijn er een aantal grote vakbonden, zoals FNV Bondgenoten en de CNV. Zij zitten aan tafel met de overheid en het bedrijfsleven om afspraken te maken over zaken als werktijden, de hoogte van het salaris en het aantal vakantiedagen. Zij zijn ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw, als reactie op de slechte werkomstandigheden van arbeiders toen. De vakbonden in Nederland zijn nu vooral vergrijsd. Veel oudere werknemers zijn lid, de jongeren zien het nut er (nog) niet van in. Het effect hiervan zijn teruglopende ledenaantallen. En hoe minder leden, hoe minder macht een vakbond heeft.

Werkomstandigheden

Zijn de werkomstandigheden van de Amazon medewerkers dan ook net zo slecht als in de fabrieken in Nederland aan het begin van de twintigste eeuw? Dat niet, natuurlijk. Maar veel bedrijven in Amerika namen weinig coronamaatregelen tijdens de pandemie. Medewerkers moesten wel gewoon doorwerken. Het leidt tot een nieuwe waardering van het fenomeen ‘vakbond’ in de Verenigde Staten. De Volkskrant schrijft in een reportage dat jonge werknemers van grote bedrijven als Starbucks en McDonald’s zich meer zorgen zijn gaan maken omdat ze niet werden doorbetaald tijdens de coronapandemie. “Wie kwam er nog op voor hun belangen?” Het blijken in de VS juist Gen-Z werknemers te zijn die zich hard maken voor een vakbond. Is de vakbond eindelijk terug van weggeweest? Wat denk jij?

Downloads:

Vakbond werkblad havo

Vakbond werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Amazon-medewerkers in New York stemmen in historische stap vóór vakbond

Bron 2: FNV verwacht acties winkelpersoneel

Bron 3: Kritische fietsbezorgers starten vakbond vanwege werkomstandigheden

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer