Een initiatief van Malmberg

De scholen open: veilig of te vroeg?

Nu dat de scholen weer open mogen rijst de vraag: is dit veilig of wordt er te veel risico genomen?

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft groen licht gegeven aan het kabinet. De cijfers laten het toe; de ziekenhuisopnames dalen, het aantal positieve testresultaten daalt ook. Dat betekent dat de middelbare scholen per 31 mei open mogen, op 7 juni moeten dan alle scholen verplicht open. De anderhalvemeter-regel voor leerlingen onderling komt dan te vervallen. Andere maatregelen zoals het mondkapje in de gangen blijven bestaan. Minister van Onderwijs Arie Slob vindt het belang van leerlingen zwaarder wegen dan het belang van leraren. Onderwijsvakbond CNV meldt dat driekwart van de docenten de volledige opening van scholen niet veilig vindt. Veel docenten zijn nog niet gevaccineerd en ook jongeren zijn dat nog niet. Dat zou kunnen betekenen dat een besmetting in het lokaal makkelijker kan plaatsvinden. Aan de andere kant is het voor leerlingen heel belangrijk dat ze nog een paar weken voor de zomervakantie zo normaal mogelijk onderwijs krijgen.

Zelftesten

Het OMT heeft bij haar advies een belangrijke voorwaarde gesteld. Leerlingen moeten als de scholen open zijn gegaan twee keer per week thuis een zelftest doen. Er moeten vanaf 31 mei voldoende zelftesten beschikbaar zijn voor docenten en leerlingen. Bij een positieve test moet de leerling zich dan nog een keer laten testen in een teststraat en in thuisquarantaine gaan. Sommige docenten vinden dat deze maatregel het risico op een besmetting niet voldoende afdekt. Al maanden wordt er – tevergeefs – gevraagd om voorrang bij het vaccineren.

Onderwijsachterstanden

Leerlingen hebben nu meer dan een jaar soms fysiek onderwijs gehad en vaak digitaal. Dit heeft ervoor gezorgd dat er onderwijsachterstanden zijn opgelopen bij leerlingen. Nu de zomervakantie bijna voor de deur staat is het de vraag of de opening van scholen gaat helpen bij de al opgelopen achterstanden. Dat zou betekenen dat er weer een nieuw rooster gemaakt moet worden. Dat kan voor docenten maar ook voor leerlingen meer stress betekenen. Wat denk jij?

Downloads:

Opening scholen werkblad havo

Opening scholen werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Middelbare scholen volledig open?

Bron 2: De ene school wil heel graag open, de andere niet.

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer