Een initiatief van Malmberg

De minister versus de medicijnen: vrije markt of ingrijpen?

Novartis haalt deze maand het nieuws met een ‘loterij’ voor medicijnen tegen de spierziekte SMA – er is simpelweg niet genoeg van het medicijn voor iedereen. Is de loterij ethisch verantwoord of gaat de fabrikant te ver?

Grote farmaceutische bedrijven komen geregeld in het nieuws. Van medicijntekorten tot hoge kosten van medicijnen voor zeldzame ziekten. Al in augustus vorig jaar kondigde minister Bruins (VVD) aan duidelijkheid te willen krijgen van fabrikanten over de vaak nog hoge prijzen van medicijnen. Hij deed dit in een open brief in de Volkskrant. “Iedereen moet een beetje inschikken om ervoor te zorgen dat ook voor de patiënt van morgen de medicijnen nog betaalbaar zijn.” Volgens de minister doet de farmaceutische industrie niet genoeg om de betaalbaarheid van medicijnen te garanderen. Hij illustreert zijn pleidooi met onder andere het medicijn tegen de zeldzame spierziekte SMA – 2 miljoen euro per patiënt. Behandelingen van 100.000 euro per patiënt zijn ook geen uitzondering meer, aldus de minister.

Vorige week kwam de minister met nieuw beleid; er komen lagere vergoedingen voor medicijnen waar een alternatief voor is dat net zo goed werkt. Dagblad Trouw bericht dat fabrikanten daar niet gelukkig mee zijn. Zij klagen over lagere vergoedingen en wijzen erop dat dit ook een oorzaak is voor de stijgende medicijntekorten in Nederland.

In het programma Buitenhof werd minister Bruins bevraagd over de opzienbarende loterij van fabrikant Novartis. Hij vertelde dat hij de CEO van de fabrikant hierop had aangesproken in de wandelgangen van het World Economic Forum in Davos. In een gezamenlijke persverklaring reageren een aantal Europese ministers: “Loterijen zijn in feite kansspelen en dit model past absoluut niet bij de gezondheidszorg.”

Farmaceutische bedrijven verdienen geld aan medicijnen en stoppen winsten weer in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Overheidsingrijpen verstoort deze marktwerking. Moeten we marktwerking haar gang laten gaan – met ethisch onverantwoorde praktijken als loterijen en dure zorgkosten als resultaat, of moet de minister ingrijpen – met minder nieuwe medicijnen en zelfs tekorten tot gevolg. Wat denk jij?

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer