Home » Materiaal 12+ » De burgemeester: burgervader of sheriff?

De burgemeester: burgervader of sheriff?

De burgemeester komt steeds vaker in het nieuws, en dan niet als het gaat om het uitreiken van bloemen of het openen van gebouwen. Het aantal berichten in de media die gaan over een burgemeester die in het land ingrijpt om de openbare orde te bewaken stijgt de laatste jaren. Dit gaat dan bijvoorbeeld om het sluiten van panden en woningen na een drugsvondst in steden, het verbieden van de aanwezigheid van voetbalfans bij wedstrijden, het uitbreiden van politiebevoegdheden zoals  preventief fouilleren of het verbieden van demonstraties. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven deed dit onlangs nog met een demonstratie van Pegida – een extreemrechtse organisatie die voornamelijk demonstreert tegen de islam in Europa. De veiligheid en openbare orde kon niet worden gegarandeerd. Het lijkt erop dat de rol van burgemeester steeds meer wordt bepaald door vraagstukken die gaan over de openbare orde en (georganiseerde) misdaad. De burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, moest in oktober vorig jaar zelfs onderduiken na aanhoudende bedreigingen aan zijn adres. Mogelijke oorzaak van deze bedreigingen zou de harde maatregelen tegen criminaliteit zijn die hij doorvoerde. Zo sloot Wienen een clubhuis van motorclub Hells Angels. Dit is de motorclub die onlangs nog landelijk verboden werd na een uitspraak van de rechter.

De burgemeester heeft de openbare orde in zijn portefeuille. Hij is daar dus verantwoordelijk voor binnen de gemeente. De Raad van State gaf onlangs nog een advies over een mogelijke uitbreiding van bevoegdheden van de burgemeester met betrekking tot de openbare orde. Deze taak zou moeten worden uitgebreid met ‘het voorkomen en bestrijden van criminele activiteiten. Deze uitbreiding aan de openbare orde kant van het ambt zal ten koste gaan van zaken als privacy. Een eventuele opwaardering van de burgemeester tot sherifflijkt daarmee goed te analyseren zijn met het dilemma van de rechtsstaat. Moet de focus van de burgemeester in Nederland meer liggen bij het handhaven van de openbare orde of juist bij het beschermen van onze rechten?

Aan de slag met Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.