Een initiatief van Malmberg

Coronapas: proportioneel of overbodig?

De omikronvariant is minder gevaarlijk dan verwacht. Verdienen we onze vrijheid of is een vinger aan de pols toch verstandiger?

 

De Denen mogen weer. Denemarken heeft de coronamaatregelen opgeschort en het Nederlandse parlement stemde vorige week in met het verlengen van de tijdelijke coronawet. Die noodwet voorziet in de juridische basis van de coronamaatregelen die het kabinet inzet om de pandemie in Nederland te bestrijden. Maar nu in Nederland en in de landen om ons heen omikron minder toegeslagen heeft dan werd verwacht, klinkt de roep om versoepelingen steeds luider. Ook in de Tweede Kamer klonk deze roep toen de vierde verlenging van de coronawet werd behandeld afgelopen week. Kamerlid Pieter Omtzigt noemde de schendingen van grondrechten in zijn bijdrage in het debat. Aan de andere kant is de coronasituatie nog te onzeker om alle maatregelen in een keer los te laten klinkt het bij onder andere de regeringspartijen. Het nieuwsprogramma Nieuwsuur interviewde de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans over de noodwet. Volgens hem kon de Tweede Kamer niet anders dan voor de verlenging stemmen. Als de Tweede Kamer de verlenging van de noodwet had afgekeurd, dan was de juridische basis onder de coronamaatregelen weggevallen. Anders gezegd; dan waren alle maatregelen sinds 1 december 2021 niet rechtsgeldig. De lockdown die is ingesteld uit angst voor omikron kan daarmee een grote financiële strop worden. Ondernemers zouden dan bij de rechter een schadevergoeding kunnen eisen voor de geleden schade.

Onverdeeld Open

Inmiddels groeit het verzet tegen de coronamaatregelen in Nederland. Afgelopen weekend werd er gedemonstreerd tegen onder andere het coronatoegangsbewijs. Een petitie van een aantal oud-politici tegen deze coronapas is in korte tijd tienduizenden keren ondertekend. De groep achter deze petitie heet Onverdeeld Open. Het is een bonte verzameling van bekende Nederlanders en politici van verschillende politieke partijen die de regering oproept te stoppen met de QR-code.

Proportionaliteit

De ziekenhuisopnames zijn laag en het zevendaags gemiddelde van het aantal positieve testuitslagen is gestegen tot een recordhoogte. De roep om versoepelingen lijkt luider dan ooit, maar wat is wijsheid – en proportioneel – in dit pandemisch eindspel? Wat denk jij?

 Downloads:

Coronapas werkblad havo

Coronapas werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Petitie afschaffing coronatoegangsbewijs

Bron 2: Uitzending Nieuwsuur van 1 februari

Bron 3: De coronaspoedwet is nu 428 dagen oud

 

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer