Een initiatief van Malmberg

Coalitieakkoord: nieuw elan of meer van hetzelfde?

Ze zijn eruit. Er komt een nieuw kabinet van dezelfde partijen. Is Rutte IV echt een ander kabinet?

 

Een gegarandeerd nieuw record. Dat is het eerste wapenfeit van het nieuwe kabinet. Officieel duurt de formatie nog steeds, dus het aantal dagen kruipt richting de 290 als het nieuwe kabinet op het bordes gepresenteerd wordt. Kabinet Rutte IV bestaat uit de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie. Dit zijn dezelfde partijen die Rutte III vormden. Daarmee lijkt het erop dat het nieuwe kabinet een doorstart is van het vorige kabinet. Rutte III is afgetreden vanwege de grote problemen rond de kinderopvangtoeslagen. Deze toeslagenaffaire hangt ook weer boven het nieuwe kabinet: er komt een parlementaire enquête naar de toeslagenaffaire. Daarnaast worden parlementaire enquêtes verwacht over de gaswinning in Groningen en over de het coronabeleid. Gaat Mark Rutte zijn kabinet naar de eindstreep leiden?

Oude wijn in nieuwe zakken?

Een groot verschil tussen de kabinetten Rutte III en Rutte IV is de hoeveelheid geld die wordt uitgegeven. Het lijkt alsof het nieuwe kabinet voor elk probleem het antwoord gaat zoeken in grote sommen geld. Nederland kan erg goedkoop geld lenen op het moment. Het idee is om dit geld te stoppen in speciale fondsen. Er komt zo’n fonds voor het klimaat en voor de bestrijding van de stikstofcrisis. Er komt een snelle treinverbinding met Groningen. Ook komt er meer geld voor defensie, twee kerncentrales, geld voor het bouwen van meer huizen, de kinderopvang wordt gratis en ook het onderwijs krijgt er een smak geld bij. De krant NRC schreef er een artikel over met de veelzeggende kop: ‘Rutte IV wil problemen te lijf met een doorgeladen bazooka vol geld.’ Politiek commentator Martin Sommer van De Volkskrant schreef dat het nieuwe akkoord ‘als twee druppels water leek op zijn voorgangers’.

Zorgkosten

Het nieuwe kabinet is scheutig met geld. Maar wat domineerde het nieuws na de presentatie van het coalitieakkoord? Een bezuiniging op de zorg. In deze tijd?! Regeren is vooruitzien. De zorgkosten stijgen mede door de vergrijzing tot grote hoogte als er nu niet aan de rem wordt getrokken. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid voorspelde dat de zorgkosten in 2060 verdriedubbeld zijn als er niets aan gedaan wordt. En dus gaat Rutte IV proberen deze kosten op de lange termijn wat te verkleinen. Dit werd door de huidige oppositiepartijen natuurlijk vastgepakt als bezuiniging voor de zorg.

Wat denk jij?  

Begin januari moet Rutte IV op het bordes naast de koning staan. Daarna moeten Rutte en zijn ministers meteen aan de bak. Corona, stikstof, wonen. En dat allemaal met ‘een nieuw elan’. Gaat het hem lukken denk je?

Downloads:

Coalitieakkoord werkblad havo

Coalitieakkoord werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: De plannen uit het coalitieakkoord

Bron 2: Kabinet krijgt 4 nieuwe ministers, geen afspraak over aantal vrouwen

Bron 3: Coalitieakkoord is repareerakkoord

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer