Een initiatief van Malmberg

Burgers op de stoep: bedreigend of betrokken?

Steeds vaker staan burgers thuis op de stoep bij politici. Zijn dit bezorgde burgers die duidelijkheid willen of is het intimidatie?  

 

Het nieuwe jaar is nog geen twee weken oud maar nu al politiek interessant. Een bekende complotdenker werd op 5 januari zwaaiend met een fakkel voor het huis van minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) opgepakt. Het is een incident dat niet op zichzelf staat. Zo is premier Mark Rutte (VVD) al vaker bedreigd. De man die met een fakkel bij Kaag op de stoep stond, was ook al eerder langs geweest op het woonadres van Hugo de Jonge, de vorige minister van Volksgezondheid. Oud-minister Sander Dekker (VVD) liet weten ook al eens iemand op de stoep te hebben gehad. En dat het niet alleen ministers zijn die last hebben van ‘bezorgde burgers’ blijkt uit een incident met de actievoerders van Farmer’s Defence Force die aanbelde bij oud-Kamerlid Rob Jetten (D66). Alle keren liep het met een sisser af, maar werd de situatie wel als bedreigend ervaren door de politici. In sommige gevallen werd er aangifte gedaan bij de politie. De fakkeldrager zit om die reden nog steeds in voorarrest in de cel: Sigrid Kaag heeft aangifte gedaan van bedreiging.

Willem Engel

Oprichter van de actiegroep Viruswaarheid Willem Engel kwam dit weekend weer in het nieuws. De actievoerder is een bekende criticus van het Nederlandse coronabeleid. Engel plaatste de adresgegevens van Sigrid Kaag op Twitter. Dit deed hij omdat hij openheid wilde over eventuele connecties die Kaag zou hebben met de buitenlandse Open Society Foundation. Dit is een organisatie van de Hongaars-Amerikaanse George Soros. De organisatie houdt zich bezig met mensenrechten en democratie, maar daar is Willem Engel kritisch over. De tweet is korte tijd later van Twitter verwijderd vanwege de kritiek die ontstond over de actie van Engel. Ook tegen hem is door Kaag aangifte gedaan.

Forum voor Democratie

Verschillende politici in de Tweede Kamer hebben de reeks incidenten aangegrepen om kritiek te uiten op Forum voor Democratie (FvD). Onder andere Jesse Klaver van GroenLinks en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie legde een verband tussen taalgebruik van FvD-Kamerleden en de incidenten bij de voordeuren van politici. Klaver waarschuwt dat ‘dit leidt tot geweld’. Thierry Baudet (FvD) liet als reactie weten dat het juist de ‘wappies’ zijn die gedemoniseerd worden. Zijn deze mensen gewoon bezorgde en betrokken burgers? Of is er sprake van een situatie die uit de hand dreigt te lopen? Wat denk jij?

Downloads:

Burgers op de stoep werkblad havo

Burgers op de stoep werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Bedreiger met fakkel blijft voorlopig vastzitten

Bron 2: Ook De Jonge legt link tussen Forum uitspraken en bedreigingen

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer