Een initiatief van Malmberg

Boze burgers: demonstratie of confrontatie?

Nu Nederland in een nieuwe lockdown zit worden de protesten tegen het coronabeleid steeds grimmiger? Hoe heilig is het recht om te demonstreren?

Er wordt steeds vaker gedemonstreerd tegen het coronabeleid op de stoep van de Tweede Kamer. Dit gaat lang niet altijd vredig. Onlangs nog werd Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA bedreigd door demonstranten. Het gebeurt steeds vaker dat Kamerleden worden aangeklampt en worden geïntimideerd door boze demonstranten. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft daarom in een brandbrief aan burgemeester Jan van Zanen van Den Haag gevraagd om de demonstraties te verplaatsen. In een reactie aan de NOS zegt Arib dat de impact van hoeveelheid en soms onverwachte demonstraties op Kamerleden, bewindspersonen, medewerkers en publiek groot is.

De burgemeester van Den Haag is verantwoordelijk voor de openbare orde in de hofstad en kan daardoor besluiten de demonstraties te verbieden of te verplaatsen. Het recht om te demonstreren is een grondrecht en daarom is het verbieden of verplaatsen van demonstraties altijd een gevoelige kwestie.

Journalisten

Niet alleen politici hebben last van de verruwing in de samenleving. Journalisten moeten het steeds vaker ontgelden bij het verslaan van demonstraties en protesten tegen regeringsbeleid. Dit komt naar voren in een dreigingsrapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Eerder kwam de dreiging van geradicaliseerde boeren, nu ook van activisten van Viruswaanzin. De straalwagens waarmee de NOS op locatie verslag doet zijn herhaaldelijk doelwit van pesterijen en verslaggevers worden steeds vaker bedreigd. Het heeft er onder meer toe geleid dat de bestikkering van de straalwagens van de NOS zijn gehaald. De NCTV wijst gedeeltelijk naar social media als katalysator van complottheorieën en maatschappelijke onrust.

Maatschappelijke onrust

CDA fractievoorzitter Pieter Heerma plaatste de recente dreiging aan het adres van journalisten in een breder maatschappelijk verschijnsel; politieagenten, ambulancebroeders en nu journalisten worden steeds vaker lastig gevallen. Hij wijst ook naar social media, complottheorieën en een steeds korter lontje in de samenleving. Lukt het mensen nog wel hun onvrede te uiten op een democratische manier of lijkt het steeds vaker op een confrontatie? Wat denk jij?

 

 

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer