Een initiatief van Malmberg

Boerenprotest: intimidatie of demonstratie?

Het kabinet heeft een besluit genomen over het reduceren van de stikstofuitstoot. Boeren zijn woedend. Waar ligt de grens van de boerenprotesten?

 Er sluimert al langer onvrede bij de boeren van Nederland. Bij een bezetting van een stal door dierenactivisten in Boxtel in 2019 reageerde de politie te traag. De stalbezetting duurde ruim 10 uur voordat er een einde aan werd gemaakt. Het was de aanleiding om een Facebookgroep op te richten zodat boeren elkaar konden komen helpen in het geval van gevaar. Farmers Defence Force (FDF) was geboren. De actiegroep staat ook nu weer in het middelpunt van de aandacht. Het kabinet besloot op 10 juni dat in 131 gebieden in Nederland de stikstofuitstoot met 70 procent omlaag moet om de natuur te redden. Het betekent dat niet alle boerenbedrijven in die gebieden kunnen blijven bestaan. FDF is faliekant tegen het sluiten van boerenbedrijven om de stikstofuitstoot omlaag te brengen.

Boerenprotest

Het stikstofbesluit van het kabinet doet sinds 10 juni veel stof opwaaien. Er zijn veel boerenprotesten; boeren zochten minister Christianne van der Wal (VVD) van Stikstof en Natuur bij haar thuis op om hun boosheid kenbaar te maken. Er werd een galg met daaraan een pop opgehangen boven de snelweg A1. Boeren blokkeerden met hun tractors een spoorweg in de Achterhoek. Er staat een groot protest op de planning in de gemeente Barneveld. Ook in de politiek maakt het stikstofbesluit veel los. Op het congres van de VVD werd een motie waarin werd opgeroepen het besluit te veranderen nipt aangenomen. Het kabinet of de Tweede Kamerfractie hoeft daar geen gehoor aan te geven, maar het laat wel zien dat de VVD tot op het bot verdeeld is over de kwestie. Ook fractievoorzitter Pieter Heerma van het CDA kreeg veel boze telefoontjes van zijn achterban. Ook hij wil dat het stikstofbesluit wordt veranderd. Op het partijcongres van D66 werd er juist een motie aangenomen die het kabinet oproept om het stikstofbesluit uit te voeren. Ook kreeg minister Van der Wal en compliment en een hart onder de riem gestoken.

Complex probleem

 Om te mogen bouwen – woningen bijvoorbeeld – moet de stikstofuitstoot omlaag. Moeten boerenbedrijven dicht? Of zijn er andere oplossingen te bedenken? En wanneer worden de boerenprotesten intimidatie? Hoe denkt de samenleving inmiddels over de boerenprotesten? Wat denk jij?

Downloads:

Boerenprotest werkblad havo

Boerenprotest werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Minister Van der Wal over protest bij haar woning

Bron 2: In 131 gebieden moet stikstofuitstoot met 70 procent omlaag

Bron 3: Segers vreest ‘burgeroorlog op beschaafde manier’ om stikstofplannen

 

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer