Home » Materiaal 12+ » Armoede in Nederland: eigen schuld of gezamenlijk probleem?

Armoede in Nederland: eigen schuld of gezamenlijk probleem?

De stijgende inflatie legt een nieuw probleem bloot. De armoede in Nederland neemt toe. Eigen schuld of gezamenlijke verantwoordelijkheid?

 

In een artikel over armoede in Nederland in het NRC van 9 september staat een schrijnende anekdote over een leerling op een school die zich niet lekker voelde op maandag. Uiteindelijk bleek de leerling niet ziek te zijn, maar het gezin had sinds vrijdag geen geld gehad om eten te kopen. Een groeiend aantal Nederlandse huishoudens komt steeds lastiger rond. De prijzen van voedsel en energie zijn enorm gestegen. De inflatie in Nederland in augustus was 12 procent. Dat betekent dat je 12 procent meer betaald voor een mandje producten dan in augustus 2021. En dan moet de energierekening nog komen. Huishoudens die nu een nieuw energiecontract moeten afsluiten moeten in sommige gevallen honderden euro’s per maand extra gaan betalen.

1.300 euro

Kabinet Rutte heeft inmiddels al 7 miljard euro uitgegeven om mensen die moeite hebben met de rekeningen te betalen te ondersteunen. Zo krijgen huishoudens in de bijstand een eenmalige uitkering van 1.300 euro om de stijgende kosten op te vangen. Ook ging de belasting op de energierekening omlaag. Maar is het genoeg om de stijgende kosten op te vangen? De oppositie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet meer gaat doen. Het kabinet zegt dat ze dat gaan doen in 2023. Op Prinsjesdag komen de nieuwe plannen van het kabinet. Er is al uitgelekt dat het minimumloon in Nederland omhooggaat met 10 procent.

Sociale grondrechten

De overheid in Nederland heeft de taak zorg te dragen voor de bevolking. Bestaanszekerheid bieden voor Nederlanders. Die taak staat steeds meer onder druk. Is het de eigen verantwoordelijkheid van burgers om het hoofd boven water te houden of hebben wij als samenleving hier een rol te spelen? Wat denk jij?

Downloads:

Armoede werkblad havo

Armoede werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Hoger minimumloon en dure energie: bedrijven bezorgd over lastenstijging

Bron 2: #ikredhetnietmeer geeft gezicht aan groep die kopje onder dreigt te gaan

Bron 3: De Britten doen het: prijsplafond voor energierekening

Aan de slag met Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.