Een initiatief van Malmberg

Armoede in Nederland: eigen schuld of gezamenlijk probleem?

De stijgende inflatie legt een nieuw probleem bloot. De armoede in Nederland neemt toe. Eigen schuld of gezamenlijke verantwoordelijkheid?

 

In een artikel over armoede in Nederland in het NRC van 9 september staat een schrijnende anekdote over een leerling op een school die zich niet lekker voelde op maandag. Uiteindelijk bleek de leerling niet ziek te zijn, maar het gezin had sinds vrijdag geen geld gehad om eten te kopen. Een groeiend aantal Nederlandse huishoudens komt steeds lastiger rond. De prijzen van voedsel en energie zijn enorm gestegen. De inflatie in Nederland in augustus was 12 procent. Dat betekent dat je 12 procent meer betaald voor een mandje producten dan in augustus 2021. En dan moet de energierekening nog komen. Huishoudens die nu een nieuw energiecontract moeten afsluiten moeten in sommige gevallen honderden euro’s per maand extra gaan betalen.

1.300 euro

Kabinet Rutte heeft inmiddels al 7 miljard euro uitgegeven om mensen die moeite hebben met de rekeningen te betalen te ondersteunen. Zo krijgen huishoudens in de bijstand een eenmalige uitkering van 1.300 euro om de stijgende kosten op te vangen. Ook ging de belasting op de energierekening omlaag. Maar is het genoeg om de stijgende kosten op te vangen? De oppositie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet meer gaat doen. Het kabinet zegt dat ze dat gaan doen in 2023. Op Prinsjesdag komen de nieuwe plannen van het kabinet. Er is al uitgelekt dat het minimumloon in Nederland omhooggaat met 10 procent.

Sociale grondrechten

De overheid in Nederland heeft de taak zorg te dragen voor de bevolking. Bestaanszekerheid bieden voor Nederlanders. Die taak staat steeds meer onder druk. Is het de eigen verantwoordelijkheid van burgers om het hoofd boven water te houden of hebben wij als samenleving hier een rol te spelen? Wat denk jij?

Downloads:

Armoede werkblad havo

Armoede werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Hoger minimumloon en dure energie: bedrijven bezorgd over lastenstijging

Bron 2: #ikredhetnietmeer geeft gezicht aan groep die kopje onder dreigt te gaan

Bron 3: De Britten doen het: prijsplafond voor energierekening

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer