Een initiatief van Malmberg

Afschaffing 1,5 meter: oude of nieuwe normaal?

Afgelopen zaterdag kwam er een einde aan de anderhalvemetersamenleving. Kan Nederland eindelijk terug naar het oude normaal?

 

 

De regel om anderhalve meter afstand te houden werd anderhalf jaar geleden afgekondigd in de gezamenlijke strijd tegen corona. Het was een van de eerste maatregelen – en een van de laatste die nu is afgeschaft. Anderhalf jaar op anderhalve meter heeft ervoor gezorgd dat experts zich zorgen maken over bijvoorbeeld de griep. Maar ook het voorspellen van het aantal coronagevallen wordt moeilijker. “Ik durf het niet te zeggen” zegt Jacco Wallinga, de meneer die hier verantwoordelijk voor is, in het NRC Handelsblad. Er zijn nog ongeveer 1,8 miljoen Nederlanders niet of niet voldoende gevaccineerd. Een nieuwe piek in het aantal besmettingsgevallen is daarom niet ondenkbaar.

Het nieuwe oude normaal?

Het oude normaal is nog niet terug in de weekenden: het uitgaanspubliek mag alleen op vertoon van de coronapas naar de clubs en cafés. Eenmaal binnen moet je om middernacht ook weer verplicht naar huis. Dus begint in sommige steden het uitgaan nu een heel stuk vroeger op de dag. Het lijkt wel een beetje op een kat en muisspel. Het heropenen van de horeca in de zomer leidde tot een gigantische piek in het aantal besmettingen. Ook nu zal er met spanning gekeken worden naar de effecten van het afgelopen weekend. De Volkskrant geeft een klein inkijkje in het nieuwe oude normaal. Zo blijken er alsnog cafés te zijn die niet vragen om een QR-code (de coronapas). Nachtclubs controleren nu juist heel streng. Bioscoop Pathé houdt nog stoeltjes vrij tussen mensen: “We denken dat veel bezoekers nog niet helemaal klaar zijn om pal naast een vreemde te gaan zitten.”

Tweedeling

De anderhalve meter is afgeschaft, maar tegenstanders van de coronapas vrezen juist een tweedeling in de samenleving. Gaat de anderhalvemetersamenleving sporen nalaten in ons dagelijks leven? Gaan we weer handen schudden, drie zoenen geven bij het groeten? Of hebben de coronamaatregelen hun weg gevonden in onze cultuur? Wat denk jij?

Downloads:

Afschaffen 1,5 meter werkblad havo

Afschaffen 1,5 meter werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Douwe Bob annuleert tournee uit onvrede over coronapaspoort

Bron 2: RIVM: ‘Of 1,5 meter loslaten veilig kan, zal moeten blijken’

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer