Home » Materiaal 12+ » Lichaamstemperatuur van 37 graden is een achterhaald gemiddelde

Lichaamstemperatuur van 37 graden is een achterhaald gemiddelde

Dat mensen een lichaamstemperatuur van 37 graden hebben blijkt achterhaald. Moeten artsen nu een andere lichaamstemperatuur als uitgangspunt gebruiken bij het behandelen van patiënten?

Opdracht

Lees en bekijk de bronnen. Beantwoord daarna de vragen.

Bron 1: NOS – Lichaamstemperatuur van 37 graden is een achterhaald gemiddelde

Bron 2: Plus Magazine – Wat moet je doen bij koorts?

Bron 3: Cllipphanger – Wat is griep?

Vragen

  1. Mensen hebben, net als andere zoogdieren, altijd ongeveer dezelfde lichaamstemperatuur. Hoe noem je dieren die zo’n constante temperatuur hebben?
  2. Mensen zijn niet de enige met een constante lichaamstemperatuur. Welke diergroep heeft dit ook?
  3. Hoe zorgen zoogdieren ervoor dat ze niet te snel afkoelen?
  4. Als mensen ziek worden krijgen ze soms koorts. Vanaf welke temperatuur heb je koorts?
  5. Wat is de functie van koorts?
  6. In het NOS-artikel staat dat “De temperatuur is onder meer lager geworden omdat mensen in de loop van de twintigste eeuw gezonder zijn geworden.” Hoe komt het dat mensen in de twintigste eeuw gezonder zijn geworden?
  7. In het NOS-artikel staat dat er vroeger meer mensen syfilis hadden dan nu. Wat veroorzaakt syfilis en hoe kan je dat weten?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is synesthesie?

Synesthesie is het vermogen om twee of meer zintuigervaringen te verbinden. Zo kunnen mensen kleuren zien bij muziek, of smaken proeven bij het zien van beelden. Biologiedocent René Westra vertelt je er alles over.

Bekijk

Wat kunnen vleugelslakjes ons vertellen over klimaatverandering?

Zee-engelen en zeevlinders. Deze sprookjesachtig klinkende planktonslakken zijn voor evolutiebioloog Katja Peijnenburg een belangrijke wetenschappelijke bron. Deze vleugelslakken, waar de zee-engelen en zeevlinders samen onder vallen, kunnen ons namelijk van alles vertellen over klimaatverandering. En dat doen ze met hun slakkenhuisjes. Bekijk de video Vleugelslakjes of Klimaatverandering en maak de vragen van toetsen-expert en biologiedocent …

Wat kunnen vleugelslakjes ons vertellen over klimaatverandering? Read More »

Bekijk

Wat kunnen we leren van de theremin over ons gehoor?

In deze video bespeelt Grégoire Blanc een bijzonder instrument: de theremin. Dit is een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. De speler raakt het instrument niet aan. De theremin werd uitgevonden door Léon Theremin in 1919 en is daarmee de allereerste analoge synthesizer die ook in …

Wat kunnen we leren van de theremin over ons gehoor? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.