Home » Materiaal 12+ » Zin in de zomer!

Zin in de zomer!

Als de dagen langer worden en de temperaturen stijgen, zetten veel mensen hun reisspullen klaar. De bestemming is gekozen; vervoer, verblijf en vermaak worden nog een beetje geregeld tot het moment dat de deur in het slot valt en de reis begint… Heb jij ook zo’n zin in de zomer?

Wat?
Wereldwijd worden verschillende definities gegeven aan zowel toerisme als vakantie. Gemeenschappelijk hebben ze, dat het gaat om recreatie voor een bepaalde tijd. De meeste toeristen reizen in de vakantieperiodes, met een piek in de zomervakantie en rondom de jaarwisseling. Toerisme als verschijnsel is al heel oud. Maar de massale uittocht van honderden miljoenen mensen die komende zomer weer op stap gaan, is een vrij nieuw verschijnsel.

Waar?
Toerisme is wereldwijd. Voor elk land ter wereld kan een toeristenbalans worden opgesteld. Deze geeft de verhouding aan tussen binnenkomende en vertrekkende toeristen. Op verschillende schaalniveaus zijn enkele duidelijke toeristencentra aan te wijzen. Een Nederlands gezin wat naar een toeristische regio in Frankrijk op vakantie gaat, gaat bijvoorbeeld als ze daar zijn ook weer dagjes uit om in dat gebied de bijzonderheden te zien. Lengte en bestemmingen van het toerisme wisselen per seizoen.

Waarom daar?
Toerisme komt vooral op gang naar gebieden die natuurlijke of culturele attracties hebben. Dat kunnen indrukwekkende en uitdagende berglandschappen zijn, parelwitte stranden of kusten met hoge golven. Maar ook gebieden met historische bezienswaardigheden, vaak in of vlakbij steden. Toeristische stromen zijn te verklaren met de theorie van Ullmann. Als mensen het geld hebben om een bepaalde afstand te overbruggen, ze beschikken over een vervoermiddel en er zijn geen andere gebieden dichterbij die aan hun wensen voldoen, zullen ze naar Verweggistan gaan. Hebben ze minder geld of geen vervoermiddel, dan gaan ze bijvoorbeeld naar Dromenland. Globalisering speelt een belangrijke rol in de groei van het toerisme. Niet alleen kunnen mensen zich veel makkelijker informeren over hun reis en verblijf. Ze komen ook steeds vaker in aanraking met reclame voor reizen of de ervaringen van anderen.

Is dat gewenst?
De vraag of toerisme gewenst is, is lastig te beantwoorden. Toerisme heeft voor- en nadelen, zowel voor het gebied waar toeristen vandaan komen als waar ze naartoe gaan. In de toeristische sector is steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Dat is nodig, want de ecologische impact is enorm. Bovendien kan de culturele draagkracht overschreden worden. Toeristen gedragen zich vaak niet in overeenstemming met de gewoonten van het gebied wat ze bezoeken. Dat kan storend zijn, en zelfs een cultuur aantasten.

Waar kan dat ook?
Eigenlijk kan toerisme overal ter wereld. En daarom komt het ook overal voor. Verschillen in aantallen en soorten toeristen worden veroorzaakt doordat mensen verschillende interesses en budgetten hebben. Sommige gebieden worden aantrekkelijker en bereikbaarder, andere juist niet. Vandaar dat in sommige gebieden zal het toerisme in de toekomst stijgen, terwijl het in andere gebieden zal dalen. En naar sommige landen zullen sowieso weinig toeristen gaan. Want zeg nou zelf: zou jij op vakantie gaan naar een land in oorlog?


Bronnen
Bron 1 Hoever is het naar mijn vakantieadres?
Bron 2 Topattracties wereldwijd
Bron 3 Ontwikkelingen in internationaal toerisme
Bron 4 Duiken tussen koraal, vissen en plastic 
Bron 5 Het plasticseizoen op droomeiland Bali
Bron 6 Duurzaam toerisme volgens TUI
Bron 7 Duurzaam toerisme in Polynesië 

werkblad-ACTUALITEIT-Zin-in-de-zomer-WK25

Aan de slag met Aardrijkskunde

Vliegtuig vertrekt uit Schiphol

Hoe klimaatbewust ben jij?

In deze lesbrief kijk je aan de hand van de ecologische voetafdruk welke ruimte je inneemt en kijk je hoe klimaatbewust je keuzes maakt.

Bekijk
Woonwijk in Haïti

Wat is er aan de hand in Haïti?

In deze lesbrief gaan we kijken naar het verleden, het heden en de natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn of zijn geweest op Haïti.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.