Een initiatief van Malmberg

Watergeweld teistert Sri Lanka

In delen van Sri Lanka is de noodtoestand uitgeroepen. Reden hiervoor zijn enkele nietsontziende modderstromen die grote vernielingen hebben aangericht. Meer dan tweehonderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen.

Dorpen weggevaagd
In Sri Lanka is het natte seizoen (moesson) dramatisch begonnen. Al na een paar dagen hevige regen ontstonden er overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen. Vlakbij de stad Aranayaka hebben enkele modderstromen drie dorpen weggevaagd. 35 inwoners stierven toen ze werden verrast door modderstromen. In sommige plaatsen staat het water bijna een meter hoog in de straten. Er zijn veel huizen ingestort, wegen geblokkeerd en op veel plaatsen werkt de elektriciteit niet meer. Hulpverlening komt hierdoor maar moeilijk op gang.

Crisiscentrum
In Sri Lanka valt ieder jaar veel neerslag en mensen zijn eraan gewend. Het regenseizoen op dit deel van het eiland (de ‘yala’) duurt tot oktober. De overheid verwacht nog meer problemen, want sinds 2010 is er niet meer zoveel neerslag in zo’n korte tijd gevallen. Daarom heeft het een crisiscentrum ingericht, waaruit ze de hulpverlening coördineert. Van daaruit stuurt ze ook positieve berichten om de mensen moed in te spreken. Bijvoorbeeld over de redding van 180 personen die schuilden in een tempel.


Bronnen
Bron 1 Beelden van de ravage in Sri Lanka.
Bron 2 Sri Lanka.
Bron 3 Overstromingen in Sri Lanka.

2016-06_Werkblad_Watergeweld_teistert_Sri_Lanka

Mijn Malmberg

Deze actuele opdracht wordt je aangeboden door Humboldt, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Je actuele lessen aardrijkskunde op een nieuwe plek

Uit het archief van aardrijkskunde