Een initiatief van Malmberg

Spektakel op Hawaï

Hawaï heeft de bijnaam ‘Huis van Vuur’. Dat is een passende naam, want er wonen mensen op de vulkanische eilandengroep. Ook vulkaangodin Pele zou er wonen. Meestal is het vulkanisme er ongevaarlijk. Maar nu is er meer aan de hand. Duizenden mensen moesten hun huizen verlaten.

Hotspot
Hawaï bestaat uit verschillende eilanden. Deze steken tot wel vier kilometer omhoog uit het oceaanwater. Een deel van de bewoners verdient geld aan de toeristen die er graag komen voor de spectaculaire landschappen. Veel toeristen bezoeken de vulkaan Kilauea. Deze vulkaan is een hotspot. Dat is een vulkaansoort waaruit vrij vaak lava naar buiten stroomt. Dat gebeurt meestal rustig en is ongevaarlijk waardoor je er als toerist dichtbij kunt komen.

Uitzonderingen
Een hotspot is een bijzondere vulkaan. Hij ligt midden op een aardplaat, in plaats van aan de rand. Het vulkanisme op Hawaï vindt dus plaats in een gebied, waar je het niet verwacht. Meestal komt bij een vulkaanuitbarsting, het materiaal door een krater naar buiten. Op Big Island stroomt op meer dan twintig plaatsen dun vloeibaar lava uit de vulkaan. Al weken spuiten er fonteinen van lava uit de grond. Gaswolken stijgen kilometers hoog de atmosfeer in en gloeiendhete lava stroomt de zee in waar het sissend verdwijnt waarbij enorme, giftige stoomwolken ontstaan. Bij een hotspot vinden niet vaak zware aardbevingen plaats. Nu wel. In veertig jaar tijd is geen aardbeving zo zwaar geweest als die gedurende afgelopen weken.

Sluipmoordenaar
Het gloeiendhete materiaal wat uit de openingen stroomt, glijdt als een sluipmoordenaar de berghellingen af. Het verbrandt en vernietigt alles op zijn pad. Duizenden mensen moesten hun huizen uit, omdat de lavastromen hun woningen bedreigden. Aan de oostkust van de Kilauea helling woont een gepensioneerd echtpaar in Leilani Estates. Ze hebben jaren gespaard om na hun pensioen rustig op Hawaï te kunnen wonen. Nu wordt hun huis bedreigd door de roodzwarte sluipmoordenaar. Ze staan machteloos en hebben hun huis enkel verzekerd tegen orkaanschade. En niet tegen vulkaanuitbarstingen. Ze dachten dat het gevaar van een vulkaan op Hawaï te verwaarlozen was. Hadden ze maar beter opgelet tijdens de Aardrijkskundelessen.


Bronnen
Bron 1 Vuurmonster verovert Hawaï
Bron 2 Google Maps
Bron 3 Eilandbewoners over de uitbarsting
Bron 4 Lava stroomt in zee

Werkblad-ACTUALITEIT-Spektakel-op-Hawai

Mijn Malmberg

Deze actuele opdracht wordt je aangeboden door Humboldt, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Je actuele lessen aardrijkskunde op een nieuwe plek

Uit het archief van aardrijkskunde