Een initiatief van Malmberg

Op weg naar een nieuwe toekomst?

Duizenden mensen zijn de laatste weken op weg vanuit Honduras naar de VS. Veelal te voet, soms krijgen ze een lift van een vrachtwagenchauffeur en af en toe lukt het mensen om zonder kaartje met het openbaar vervoer te reizen. Ze leggen duizenden kilometers af. Onder de migranten bevinden zich ook kinderen. Waarom doen deze mensen dit? Waarom laten ze alles achter en gaan ze die barre tocht aan die niet zonder gevaar is?

Niet veilig
In het land Honduras is de situatie erg onveilig. Het is één van de meest gewelddadige landen ter wereld. Er heerst veel werkloosheid en de mensen die wel een baan hebben verdienen vaak te weinig om van te leven. Straatbendes terroriseren de bevolking, ze bedreigen mensen zodat ze hen geld geven. Als ze dat niet doen, is hun leven en dat van hun gezin niet veilig. Zelfs de politie in Honduras is bang voor deze bendes. Door de hoge werkloosheid is het voor veel mensen verleidelijk om zich aan te sluiten bij een bende: het verdient meer en je hebt bescherming.

Andere landen
Niet alleen uit Honduras vertrekken karavanen. Inmiddels vertrekken er ook mensen uit El Salvador en Guatemala. Ook deze mensen verlaten hun land omdat het onveilig is en omdat er armoede heerst. Onderweg sluiten de karavanen bij elkaar aan, om samen via Mexico naar de grens met de VS te lopen. Doordat mensen samen lopen zijn ze beschermd tegen geweld en berovingen onderweg en komen ze makkelijker de grens van bijvoorbeeld Mexico over.

WhatsApp
Via WhatsApp worden mensen opgeroepen om mee te gaan met de volgende karavaan. Ook krijgen ze tips van migranten die al onderweg zijn over wat ze mee moeten nemen en waar ze veilig kunnen overnachten. Niet iedereen geeft gehoor aan de oproep om te vertrekken. Er zijn ook veel mensen die achterblijven. Toch zijn het vooral jonge mensen die vertrekken richting de VS. Ze hopen een nieuwe toekomst op te kunnen bouwen, als dat niet in de VS is, dan maar in Mexico. Terug naar hun thuisland is geen optie.

Onder de migranten bevinden zich ook veel homo’s en lesbiennes. Voor hen is het in het thuisland nog veel onveiliger. Ze worden vervolgd en gediscrimineerd vanwege hun geaardheid.

Extra militairen
De Amerikaanse minister-president Donald Trump heeft zo’n 5000 extra militairen naar de grens met Mexico gestuurd om de migranten tegen te houden. Volgens de wet moet de VS mensen die asiel aanvragen vanwege een onveilige situatie in hun eigen land, toelaten. Hij heeft echter halsoverkop een nieuwe wet aangenomen waarin staat dat migranten die illegaal de grens oversteken, geen recht hebben op asiel.


Bronnen:
Bron 1 WhatsApp als reisgids
Bron 2 De oversteek tussen Mexico en de VS

werkblad-ACTUALITEIT-op-weg-naar-een-nieuwe-toekomst

Mijn Malmberg

Deze actuele opdracht wordt je aangeboden door Humboldt, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Je actuele lessen aardrijkskunde op een nieuwe plek

Uit het archief van aardrijkskunde