Een initiatief van Malmberg

Nieuw leven in oude steden

Steden met een historisch centrum zijn erg in trek. Ze hebben op kopers van woningen een veel grotere aantrekkingskracht dan nieuwe steden die juist werden gebouwd om de groei van oude steden op te vangen.

Centrum en periferie
Volgens Gerard Marlet van de Atlas voor gemeenten doen steden in het centrum het beter dan in de periferie van Nederland. Daarbij doet in de Randstad de Noordvleugel het beter dan de Zuidvleugel. In grensgebieden doen de oudere steden het beter dan de jongere. Marlet verklaart dit vanuit geografische, economische en demografische factoren.

Oud is gewild en duur
Het leven in monumentale steden is verhoudingsgewijs duur. Dat komt doordat monumentale woningen schaars zijn en de vraag ernaar hoog is. Daarom zijn kopers bereid om veel meer te betalen voor zulke woningen dan voor eenzelfde of grotere woning ergens anders. Waar ze voor betalen, is de sfeer van de oude stad. De nostalgische uitstraling door de grachten, beschutte parkjes, mooie gevelstraatjes, speciaalzaken en andere sporen uit de geschiedenis zorgen voor een aantrekkelijke uitstraling die zij missen in nieuwere wijken. Amsterdam en Maastricht trekken zodoende mensen vanuit de verre omgeving aan.

Bereikbaarheid en voorzieningen
Bereikbaarheid en voorzieningen in de buurt blijven hoog scoren op de lijst van woonwensen. Jarenlang vonden mensen historische wijken in de steden slecht bereikbaar. Dat probleem is vanzelf opgelost, nu steeds meer jonge stadsbewoners ervoor kiezen geen auto aan te schaffen en met de fiets of het openbaar vervoer te reizen.

Winnaar en verliezers
Om aan te haken bij het succes van de monumentale steden worden bouwprojecten steeds vaker uitgevoerd in historische stijl. Niet alleen rondom steden, maar ook bij een dorp als Middelharnis verrijzen de laatste jaren gloednieuwe wijken met de uitstraling van vroeger. Kassa! Verliezers zijn nieuwbouwsteden als Almere en Spijkenisse. Sommige bouwprojecten worden bij gebrek aan kopers uitgesteld. Om als historische stad aantrekkelijk te zijn, moeten zij nog duizend jaar geduld hebben.


Bronnen
Bron 1 Aantrekkelijke steden.
Bron 2 Atlas voor gemeenten.

2015-15_werkblad_Nieuw_leven_in_oude_steden

Actuele lessen

De wereld van logo

Deze actuele les wordt je aangeboden door De wereld van, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Uit het archief van aardrijkskunde