Een initiatief van Malmberg

Missing Maps: helden gezocht!

Natuurrampen zijn een dagelijkse bezigheid voor Moeder Natuur. Het zijn gebeurtenissen waar wij als mens weinig invloed op hebben. Zeker hier in Nederland, waar de kans op een grote natuurramp gering is, kan het een machteloos gevoel geven de getroffen gebieden niet te kunnen helpen. Maar, nu is er een optie! Vanuit je eigen huis in ons kleine kikkerlandje kun je gebieden, getroffen door vreselijke rampen, wel een handje helpen.

Waar en waarom?
Een natuurramp kan op vele plaatsen voorkomen. Maar, vaak zijn de gebieden die getroffen worden afgelegen en slecht in kaart gebracht. Een duidelijk overzicht van het rampgebied is voor hulpverleners juist erg belangrijk. Zo weten ze bijvoorbeeld waar de dichtstbijzijnde hulpposten zitten en waar de ingestorte gebouwen zich bevinden. Omdat er van de getroffen gebieden op cartografisch gebied zo weinig bekend is, vraagt het Rode Kruis de hulp van alle GIS-enthousiasten.

Missing Maps
De organisatie Missing Maps zorgt voor het intekenen van gebieden die letterlijk missen op de kaart. De organisatie berust voornamelijk op de inzet van vrijwilligers. Gis-enthousiasten, gevorderd of amateur, wordt gevraagd om satellietbeelden in OpenStreetMap te laden en zo grote wegen en gebouwen in de kaart te tekenen. Vrijwilligers die in het gebied zelf rondlopen, vullen deze informatie vervolgens aan met de locatie van hulpposten of ingestorte gebouwen, zodat de hulpverleners zo gericht mogelijk mensen kunnen redden.

Er is meer!
Door het hele land worden zogenaamde Mapathons georganiseerd. Dit zijn grote bijeenkomsten waar GIS-enthousiasten gebieden in kaart brengen. Voor de organisatie is dit een grote hulp en voor de school is het een leuk evenement.
Voor leerlingen is het dus niet alleen een leuke ervaring, maar ook een grote bijdrage aan de maatschappij. Door het leren om te gaan met GIS-software kunnen zij de wereld om hen heen beter begrijpen, ze brengen hem immers zelf in kaart.

GIS hoeft niet moeilijk te zijn. En duur ook niet! QGIS is een gratis softwareprogramma waar je gemakkelijk gebruik van kunt maken. Een basiskennis van programma’s als QGIS kan dus letterlijk van levensbelang zijn.

Zelf aan de slag
In onderstaande korte maar interactieve QGIS les, kun je leren hoe je bepaalde  gebouwen van een satellietbeeld in een kaart kunt tekenen. Zo kun jij het verschil maken op de kaart en kunnen er bij de volgende natuurramp een hoop slachtoffers gered worden!

Wil je meer weten over de organisatie Missing Maps? Kijk dan even op de website!

2017-10-Werkblad-Missing-maps

Actuele lessen

De wereld van logo

Deze actuele les wordt je aangeboden door De wereld van, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Uit het archief van aardrijkskunde