Home » Materiaal 12+ » Is Agung boos?

Is Agung boos?

Net als mensen, hebben vulkanen een karakter. Sommige mensen zijn altijd rustig, evenals veel vulkanen. Andere mensen zijn wat driftiger en barsten soms flink uit. Is de vulkaan Agung zo’n onberekenbare driftkop?

Agung
Vulkanen zijn vuurspuwende bergen. De naam komt van de Romeinse vuurgod Vulcanus. De Gunung Agung op het Indonesische eiland Bali is zo’n vulkaan. En hij is actief. Na meer dan een halve eeuw waarin hij zich gedeisd hield, rommelt het al sinds september in de ingewanden van de bijna volmaakt driehoekige kegel. Sinds die tijd trilt de berg. Ook bestookt hij een groot gebied met as die hij eerst zes kilometer de lucht in spuugt. Agung heeft in zijn directe omgeving gezelschap van nog enkele vulkanen zoals Gunung Batur. Samen met ongeveer 130 actieve vulkanen maken ze deel uit van een grote vulkanische boog in Indonesië.

Bevolking
Al eeuwenlang wonen er mensen op Bali, dus ook rond en zelfs op de hellingen van Agung. Zij noemen hem Gunung Agung: de goddelijke berg. Veel Balinezen geloven dat goden deze berg in het verleden gebruikten om daarvandaan de wereld te maken. Balinezen behandelen de berg met respect: daarom krijgt hij af en toe bloemen- en rijstoffers. Ondanks deze liefkozingen, is de Agung nu volgens hen boos. En dat zou weer te maken hebben met respectloos gedrag van toeristen. Al maandenlang houdt Agung de Balinezen in het ongewisse: gaat hij nu uitbarsten of niet? Zijn dreiging zorgde er in september voor dat 120.000 bewoners werden geëvacueerd. Maar omdat het toch meeviel met de uitbarsting (er waren alleen een paar honderd kleine aardbevingen), gingen de meesten na een paar weken weer terug. En ze waren blij. Op veel akkers vonden ze een laagje vruchtbaar vulkaanas. Toen werden er extra offers gebracht.

Chagrijn of karakter?
Dat de Agung flink zal uitbarsten is voor wetenschappers zeker. Alle tekenen wijzen daarop. Zo actief als de laatste dagen was de vulkaan niet meer sinds 1963. Toen veroorzaakte de uitbarsting veel overlast en doden. Bij het vulkaantype zoals de Agung kan het meer dan een mensenleven duren voordat er weer een uitbarsting komt. Het behoort blijkbaar bij het karakter van Agung om af en toe flink tekeer te gaan. Maar daarna zal hij zich weer heel lang, heel rustig houden. Alsof hij slaapt.


Bronnen

Bron 1 Agung waarschuwt met nieuwe uitbarsting
Bron 2 Profielschets Agung
Bron 3 Driedimensionale kaart van Bali
Bron 4 Alles over vulkanen
Bron 5 Risico- en evacuatiekaart Agung
Bron 6 Vulkaangames

2017-12-werkblad-Is-Agung-boos

 

Aan de slag met Aardrijkskunde

Vliegtuig vertrekt uit Schiphol

Hoe klimaatbewust ben jij?

In deze lesbrief kijk je aan de hand van de ecologische voetafdruk welke ruimte je inneemt en kijk je hoe klimaatbewust je keuzes maakt.

Bekijk
Woonwijk in Haïti

Wat is er aan de hand in Haïti?

In deze lesbrief gaan we kijken naar het verleden, het heden en de natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn of zijn geweest op Haïti.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.