Een initiatief van Malmberg

Internationaal jaar van de peulvrucht

Of 2016 een bijzonder jaar is? Nou en of! 2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal jaar van de peulvrucht. Groene bonen, witte bonen, bruine bonen, ze zijn er in alle kleuren. Hou je niet van bonen? Geen nood: pinda’s zijn ook peulvruchten.

De voordelen van de peulvrucht
Dat 2016 uitgeroepen is tot Internationaal jaar van de peulvrucht is niet toevallig. 2015 was het Internationaal jaar van de bodemvruchtbaarheid. De VN wil samen met andere organisaties de voordelen van het telen en eten van peulvruchten wereldwijd onder de aandacht brengen. De groeiende wereldbevolking heeft steeds meer voedsel nodig, wat leidt tot een toenemende druk op landbouw- en natuurgebieden. Om de voedselveiligheid van de wereldbevolking in de toekomst veilig te stellen, is een voedselpatroon met daarin veel peulvruchten onmisbaar. Peulvruchten bieden talloze voordelen voor zowel de aarde (bodem) als haar bewoners.

Goed voor de bodem
Peulvruchten zijn vlinderbloemigen, waarvan wereldwijd bijna twintigduizend soorten voorkomen. Ze groeien over de hele wereld en de meeste zijn eetbaar. Een kenmerk van vlinderbloemigen is dat ze stikstof uit de lucht halen en opslaan. Door na de oogst de plantenresten om te ploegen, komt deze stikstof in de grond ten goede aan het gewas dat er het jaar daarna groeit. Dat is goed nieuws, want er is dan minder kunstmest nodig. Ook kunnen arme en uitgeputte landbouwgronden door de stikstofbindende eigenschap van peulvruchtgewassen opnieuw in gebruik worden genomen voor de productie van voedsel. Bovendien hebben peulvruchtgewassen grote opbrengsten waarvoor relatief weinig water voor nodig is. Op uitgeputte gronden in Zimbabwe groeien zodoende tegenwoordig gele boterbonen en frisgroene sperziebonen voor de Europese markt.

Gezond voor de mens
Ook het rijtje gezondheidsvoordelen is lang. Peulvruchten, zoals bruine bonen en erwten, bevatten veel vezels, mineralen en vitaminen, zijn eiwitrijk, voedzaam, lang houdbaar, in veel gerechten te verwerken en goedkoop. Ook zijn ze vetarm, uitgezonderd sojabonen en pinda’s. Misschien is dat wel de reden dat veel mensen liever pinda’s eten dan bonen.


Bronnen
Bron 1 Waarom zijn peulvruchtgewassen uniek?
Bron 2 Het geheim van vlinderbloemigen.
Bron 3 Trend in eetgewoonten.

2016-05_Werkblad_Internationaal_jaar_van_de_peulvrucht

Mijn Malmberg

Deze actuele opdracht wordt je aangeboden door Humboldt, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Je actuele lessen aardrijkskunde op een nieuwe plek

Uit het archief van aardrijkskunde