Een initiatief van Malmberg

IJzige kou in de VS

Vorige maand was het bitter koud in grote delen van de Verenigde staten. Een ijskoude poolwind zorgde ervoor dat de temperaturen daalden naar lager dan  -30 graden Celsius. Overdag werd het niet warmer dan -25 graden. In Canada was het zelfs bijna -50 graden. Op bepaalde dagen was het in de VS kouder dan op Antarctica.

Thuis blijven
Het openbare leven lag grotendeels stil door deze kou. De scholen waren dicht, mensen konden niet naar hun werk en ook winkels waren dicht.  Treinen reden niet, er werd geen post bezorgd en ook het vliegverkeer lag stil. Iedereen bleef zoveel mogelijk binnen bij de kachel zitten.

Maatregelen
Maar wat als je dakloos bent? Door de extreme kou zijn er tientallen mensen op straat overleden. Doodgevroren. Ook kwamen in ziekenhuizen mensen binnen met bevriezingsverschijnselen. Meestal ging het dan om de handen, gezicht en voeten. Veel steden richtten zogenaamde ‘warmtecentra’ in. Dat zijn plekken waar daklozen konden verblijven zodat ze niet de kou op straat hoefden te trotseren. Politiebureaus waren open voor mensen om op te warmen.Een anonieme man betaalde voor 70 daklozen een week lang een hotelkamer, zodat ze niet in de kou hoefden te slapen. Helaas zijn er ook veel (oudere) mensen doodgevroren. Toch de straat op gegaan om boodschappen te doen en overvallen door de kou.

Dieren
Boeren hadden veel extra werk tijdens de kou. De machines die ze gebruiken werkten niet of niet goed waardoor het lastig was om de koeien te melken. Kalfjes kregen een extra deken om ze te beschermen en stallen werden dichtgemaakt zodat de wind er niet doorheen kon. Andere dieren hadden ook last van het winterweer. Vogels hadden bevroren pootjes en verhongerden omdat ze geen eten konden vinden.

Economische gevolgen
De extreme koude heeft veel gevolgen gehad voor de economie in de VS. Bedrijven lagen stil en er werd geen geld verdiend. Autofabrieken waren gesloten. Pakketjes die via internet besteld werden konden niet worden bezorgd, vakanties die geboekt waren werden geannuleerd omdat er niet gevlogen kon worden en winkels waren dicht. En ondertussen had iedereen de verwarming aan en werd er veel meer energie verbruikt dan anders. De energiecentrales konden de vraag maar nauwelijks aan.

Nu de extreme kou voorbij is gaat iedereen weer aan het werk. Het leven is weer op gang gekomen en winkels zijn weer open. De winter is nog niet voorbij en het is nog steeds koud in de VS. Maar aan deze kou zijn ze wel gewend.


Bronnen
Bron 1 Soorten regen
Bron 2 Extreme kou

werkblad-ACTUALITEIT-ijzige-kou-in-de-VS (word)
werkblad-ACTUALITEIT-ijzige-kou-in-de-VS (pdf)

Actuele lessen

De wereld van logo

Deze actuele les wordt je aangeboden door De wereld van, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Uit het archief van aardrijkskunde