Home » Materiaal 12+ » Het ei van Xi Jinping

Het ei van Xi Jinping

Het ski-oord Davos was even het centrum van de wereld. De ‘erewacht van de wereldeconomie’ was er bijeen om te praten over economie, politiek, en wetenschap en cultuur. Aanschuiven bij de discussies mocht nadat je 28.000 euro voor een ticket had neergeteld.

Het World Economic Forum
Op de zesenveertigste, jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) waren zoals altijd veel hoofdrolspelers uit de wereldwijde economie en politiek aanwezig. Geen Amerikaanse president deze keer, wel de Chinese president Xi Jinping. Dat was voor het eerst en niet zonder reden.

Leiderschap    
Het centrale thema van de bijeenkomst was ‘verantwoord leiderschap’. Het komt erop neer dat de grote leiders uit de wereldeconomie en -politiek bespraken hoe zij zich als voorbeeldfiguren moeten gedragen. Dat voorbeeldgedrag zou mensen kunnen inspireren om zich ook zo te gedragen. Dat de Chinese president naar deze bijeenkomst kwam, was juist daarom bijzonder. In China is kritiek op de overheid not done. Je zou van een land dat een voorbeeldfunctie wil laten zien, toch anders verwachten.

De OBOR
De komst van Xi Jinping werd duidelijk toen hij zelf het woord nam. Hij gaf toe dat het communisme een grote vergissing was geweest en benadrukte dat de wereld alleen vrede en welvaart zal krijgen door globalisering. Nadat China tientallen jaren vooral voor zichzelf produceerde en buitenlandse producten weerde, bestaat nu het grootste deel van China’s economie uit export naar hoogontwikkelde landen. Deze beleidswijziging past goed bij het grootste infrastructuurproject van de menselijke geschiedenis, de OBOR (‘One Belt, One Road’). China zoekt niet alleen naar aansluiting bij de wereldmarkt, het schept zelf ook voorwaarden voor globalisering.

Het ei van Xi Jinping
Aan het einde van zijn speech legde Xi Jinping zijn ei, toen hij opriep om de voordelen van globalisering vast te houden en de nadelen ervan te verminderen. ‘Een handelsoorlog kent alleen verliezers, globalisering en vrije markt alleen winnaars.’ Oprichter van het WEF, professor Klaus Schwab, prees China voor deze heldhaftige woorden. ‘Uw speech brengt zonlicht in onze discussies!’ Daarna dreunde de zaal van het applaus.

Kritiek
Zoals altijd was er veel kritiek op de sfeer, inhoud en doelstellingen van het WEF. Veel mensen gruwen van globalisering en wijzen op de grote nadelen, zoals toenemende ongelijkheid. Niet toevallig presenteerde Oxfam Novib precies in dezelfde week een rapport waaruit blijkt dat de 62 rijkste mensen op aarde evenveel bezitten als 3,5 miljard mensen samen. De reactie van het WEF: ‘Klopt, maar om armen te kunnen helpen, moeten er ook rijken zijn.’


Bronnen
Bron 1 Het World Economic Forum
Bron 2 De rijksten en de armsten
Bron 3  Zaken doen met China

2017-01-Werkblad-Het-ei-van-Xi-Jinping

Aan de slag met Aardrijkskunde

Vliegtuig vertrekt uit Schiphol

Hoe klimaatbewust ben jij?

In deze lesbrief kijk je aan de hand van de ecologische voetafdruk welke ruimte je inneemt en kijk je hoe klimaatbewust je keuzes maakt.

Bekijk
Woonwijk in Haïti

Wat is er aan de hand in Haïti?

In deze lesbrief gaan we kijken naar het verleden, het heden en de natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn of zijn geweest op Haïti.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.