Home » Materiaal 12+ » Gedonder in de Zuid-Chinese Zee

Gedonder in de Zuid-Chinese Zee

Tienduizenden woedende Vietnamezen hebben Chinese arbeidsmigranten aangevallen. Op een internationaal bedrijvenpark staken ze vijftien Chinezen in brand. Er vielen 21 doden, onder wie per ongeluk ook een aantal Taiwanese gastarbeiders. Het rommelt in Zuidoost-Azië.

De Paraceleilanden
Er zijn grofweg twee oorzaken voor de woede-uitbarsting van de Vietnamezen. China en Vietnam zijn om de beurt een tijd de baas geweest over de Paraceleilanden, een groep zandbanken, riffen en grotendeels onbewoonde eilandjes. Vietnam noemt ze Hoang Sa (gele zanden), China noemt ze Xisha (westerse stranden). Na een korte oorlog in 1974 hierover staat de eilandengroep onder controle van China. Vietnam stond dit tandenknarsend toe en hoopte door een economische vriendschapsband op te bouwen, China hun territorium uit te werken. Maar toen China er het immense boorplatform Haiyang Shiyou 981 naartoe sleepte om er naar olie te gaan boren, was voor veel Vietnamezen de maat vol.

De Spratly-eilanden
De tweede reden gaat over de Spratly-eilanden. Verspreid in de Zuid-Chinese Zee liggen ongeveer 650 eilandjes middenin visrijk water en met bewezen aardoliereserves in de bodem. Deze eilandjes worden geclaimd door Vietnam, China, Maleisië, Brunei, Taiwan en de Filipijnen. Enkele van die landen hebben er de afgelopen maanden eilandjes gekaapt, dat wil zeggen: ze hebben er militairen gestationeerd. Hier en daar worden eilanden uitgebreid door zandsuppletie. Volgens de Verenigde Staten is China op een van de eilanden bezig een militair vliegveld aan te leggen. Toen een Amerikaans militair toestel op onderzoek uitging, werd het onderschept door Chinese jachtvliegtuigen die het toestel sommeerden direct te vertrekken. Vietnam vertrouwt de Chinese machtsuitbreiding totaal niet.

Gevolgen voor de economie
Door de Zuid-Chinese Zee loopt één van ’s werelds belangrijkste scheepvaartroutes met een jaarlijkse omzet van 4,6 biljoen dollar. De VS zorgen er al tientallen jaren voor rust op het water. Dat China nu een militair vliegveld bouwt om het gebied van bovenaf te controleren, wordt ervaren als een regelrechte uitdaging van de VS. Volgens Chinadeskundige Fred Sengers is de kans op een ingewikkeld gewapend conflict ‘behoorlijk groot’. Wanneer het kanongedonder over de Zuid-Chinese Zee klinkt, kan dat ‘ontwrichtend zijn voor de wereldeconomie’.


Bronnen
Bron 1 Wie plaagt wie?
Bron 2 Kunstmatige eilanden.
Bron 3 De tactiek van Vietnam.
Bron 4 China tergt Vietnam.
Bron 5 Reportage vanuit de Zuid-Chinese Zee.

2015-17_werkblad_Gedonder_in_de_Zuid-Chinese_Zee

 

Aan de slag met Aardrijkskunde

Woonwijk in Haïti

Wat is er aan de hand in Haïti?

In deze lesbrief gaan we kijken naar het verleden, het heden en de natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn of zijn geweest op Haïti.

Bekijk
Zware regenbuien in Los Angeles

Een rivier in de lucht

In deze lesbrief ga je kijken hoe zo een atmosferische rivier ontstaat en bekijk je de gevolgen op korte en langere termijn.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.