Een initiatief van Malmberg

De tornado’s van Mayfield

Bron afbeelding: Photo by Shutterstock

Bewoners van Mayfield bij hun vernielde huis. Ze zijn echt wel wat gewend, in het plaatsje Mayfield in de Amerikaanse staat Kentucky. De plaats ligt in het oostelijke deel van de VS, waar veel tornado’s voorkomen. Tijdens de warme periode tussen maart en augustus gaan er honderden tornados of wervelwinden, door dit gebied. Maar dat is het tornadoseizoen. Een tornado in de koude decembermaand is bijzonder.

Tot dit jaar. Op de vroege ochtend van zaterdag 11 december raasden tientallen tornado’s door zes verschillende staten. Mayfield, aan de grens van Kentucky lag middenin het getroffen gebied. Verschillende tornado’s trokken dwars door het dorp. Auto’s werden opgetild en een stuk verder neergesmeten. De lage, houten huizen werden verwoest. Mayfield werd weggevaagd.

Kaarsenfabriek

Een van de grootste werkgevers in het dorp was een grote geurkaarsenfabriek. Van vrijdag op zaterdagnacht werkten hier 110 mensen om de grote kerstbestellingen klaar te maken. Toen om half zes in de ochtend de sirenes loeiden om voor de tornado te waarschuwen, wilden mensen naar huis. Maar dan mocht niet van het bedrijf: ze zouden ontslagen worden. 

Rond negen uur ging de sirene opnieuw. Nog altijd mochten mensen niet naar huis, maar toen zwol de storm nog verder aan. Het dak waaide van het pand en de muren stortten in. Zo’n 70 mensen waren urenlang vermist. Gelukkig hadden veel van hen op tijd de schuilkelder van het bedrijf bereikt. Anderen zaten vast onder het puin. De meeste mensen werden gevonden en gered. Maar acht medewerkers kwamen om. In het totaal vielen er bijna 100 slachtoffers.

Bronnen

Bron 1 NOS artikel over de tornado met beeldmateriaal

Bron 2 Clip: tornado’s

Bron 3 Clip: ravage na de tornado’s

Bron 4 School-tv clip: tornadojagers

Werkblad ACTUALITEIT de tornado’s van Mayfield

Antwoordblad ACTUALITEIT de tornado’s van Mayfield

Actuele lessen

Deze actuele opdracht wordt je aangeboden door Humboldt, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Je actuele lessen aardrijkskunde op een nieuwe plek

Uit het archief van aardrijkskunde