Een initiatief van Malmberg

De beste EK-stad

Bron afbeelding: MaHa1

Het Europees Kampioenschap is in volle gang. Miljoenen mensen in Nederland hebben een mening over de beste spelers, opstelling, tactiek en coach. Maar over één ding hoor je bijna niemand: wat is nu eigenlijk de beste EK-stad?

In elf landen

Meestal organiseert één land het Europees Kampioenschap (EK) voetbal. Alle wedstrijden vinden dan in hetzelfde land plaats en alle voetbalteams verblijven daar. Maar dit keer gaat het anders. In 2020 besloot de organisatie dat het EK in verschillende Europese landen plaats zou vinden. Door corona ging het toernooi niet door, maar dit jaar is het dan zo ver. Het EK vindt in deze steden plaats:

Land Stad Stadion
Azerbeidzjan  Bakoe Baku Olympisch Stadion
Denemarken  Kopenhagen Parken Stadion
Duitsland  München Allianz Arena
Hongarije  Boedapest Ferenc Puskásstadion
Italië  Rome Stadio Olimpico
Nederland  Amsterdam Johan Cruijff Arena
Roemenië  Boekarest National Arena
Rusland  Sint-Petersburg Zenit Arena
Spanje  Sevilla Estadio Ramón Sánchez Pizjuán
Verenigd Koninkrijk  Glasgow Hampden Park
Verenigd Koninkrijk  Londen Wembley Stadion

Finales in Londen

In alle steden zijn vier wedstrijden: drie in de eerste ronde (groepsfase) en één achtste of halve finale. In Londen zijn, naast deze vier wedstrijden, ook nog de halve finales en de finale. Londen is dus de belangrijkste stad in dit toernooi. Maar is dat wel terecht? Zijn de andere steden niet veel beter?

Stad verkopen

In deze opdracht vertegenwoordig je met een groepje één van de andere steden in het EK. Je gaat proberen anderen ervan te overtuigen dat de halve finales en de finale niet in Londen, maar in jouw stad moeten plaatsvinden. Om dat te doen zoek je informatie over het land, de stad en het stadion. Deze verwerk je in een presentatie.

Bron 1 speelschema EK

Werkblad ACTUALITEIT EURO 2020-2021

Bij deze lesbrief hoort geen antwoordmodel, het antwoord is voor ieder groepje anders.

Actuele lessen

De wereld van logo

Deze actuele les wordt je aangeboden door De wereld van, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Uit het archief van aardrijkskunde