Een initiatief van Malmberg

Chips-crisis in Nieuw-Zeeland

Ooit gehoord van een chips-crisis? Nee? Toch dreigt er op dit moment aan de andere kant van de wereld een echte chips-catastrofe. Omdat een tekort aan chips wordt verwacht, hebben veel mensen alvast een voorraad ingeslagen. Met als gevolg dat het tekort nog eerder zal ontstaan.  

Wat is er aan de hand?
De oogst van aardappelen valt dit jaar in Nieuw-Zeeland erg tegen. De kwaliteit en kwantiteit (hoeveelheid) zijn laag. Hierdoor zijn er weinig aardappelen beschikbaar voor de fabrieken waar chips wordt gemaakt. De aardappelvoorraden die er nog zijn, raken snel op. Een tekort aan aardappelen leidt zowel tot een tekort voor de directe voedselvoorziening als voor het maken van luxeproducten zoals chips.

Waar speelt het probleem zich af?
De huidige problemen met de aardappeloogst doen zich voor in het noordelijk deel van Nieuw-Zeeland. Ook in andere landen zoals Japan en Australië hebben tegenvallende aardappeloogsten in het verleden geleid tot problemen. In Japan kwam dat door misoogst als gevolg van extreme neerslag, die weer het gevolg was van een tyfoon. In Australië was er een hittegolf. In grote delen van Europa waren in de negentiende eeuw grote misoogsten. In Ierland leidde dat tot een grote hongersnood, waardoor ongeveer een miljoen mensen stierven.

Wat zijn de gevolgen?
Aardappelen behoren in Nieuw-Zeeland bij het volksvoedsel; veel mensen gebruiken ze dagelijks. Omdat er minder aardappelen beschikbaar zijn, stijgt de prijs van een kilo. Dat zullen mensen direct gaan merken in hun portemonnee. En veel mensen vinden chips lekker. Maar omdat er juist weinig chips-aardappelen zijn door misoogst, zullen chips schaars worden. De prijs van chips zal hierdoor sterk stijgen. Ook kunnen er geen voorraden worden aangelegd voor het komende jaar. Hierdoor zal de schaarste langer duren dan alleen dit jaar.

Welke oplossingen zijn er?
Op korte termijn kan het importeren van aardappelen een oplossing zijn. Maar dat is duur. Op de lange termijn zullen landbouwers bijvoorbeeld na moeten gaan denken over hoe ze misoogsten kunnen voorkomen. Dat zal in overleg met de overheid moeten gebeuren. Maar gezellig vergaderen met een grote zak chips erbij, gaat waarschijnlijk niet lukken.


Bronnen

Bron 1 Chips-paniek in Nieuw-Zeeland
Bron 2 Hittegolf leidt tot mislukte aardappeloogst
Bron 3 Kan een nieuw aardappelras ons redden?
Bron 4 De Grote Hongersnood
Bron 5 Waarom is het ontwikkelen van een nieuw aardappelras zo lastig?
Bron 6 Hogere aardappeloogst in Europa 
Bron 7 Nieuw aardappelras
Bron 8 Zo worden chips gemaakt

2017-11-werkblad-ACTUALITEIT-Chips-crisis-in-Nieuw-Zeeland

 

Mijn Malmberg

Deze actuele opdracht wordt je aangeboden door Humboldt, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Je actuele lessen aardrijkskunde op een nieuwe plek

Uit het archief van aardrijkskunde