Home » Materiaal 12+ » Aardbeving op Sulawesi

Aardbeving op Sulawesi

Eerste schok
Mamuju is een provinciehoofstad op het Indonesische eiland Sulawesi (vroeger Celebes). In de stad wonen ruim 100.000 mensen. Op donderdagmiddag 14 januari begon de grond in de stad hevig te bewegen. Niet ver ten zuiden van de stad vond een zware aardbeving plaats met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter. Veel gebouwen in de stad en dorpen in de buurt raakten beschadigd. Op Sulawesi zijn vaker aardbevingen en bewoners van het eiland weten goed wat ze dan moeten doen. Het aantal slachtoffers bleef daardoor beperkt.

Tweede schok
Maar 12 uur later ging het weer mis. Nu was het half drie in de ochtend en bijna iedereen lag in bed. Deze aardbeving was zwaarder dan de eerste: 6,2 op de schaal van Richter. Veel huizen en andere gebouwen waren al beschadigd en begaven het. Veel mensen kwamen onder het puin terecht. De elektriciteit viel uit en reddingswerkers moesten veel werk in het donker doen.

Derde schok
Zoals vaak bij aardbevingen, kwam er nog een zware naschok op zaterdag 16 januari. Deze was net zo zwaar als de eerste. Bij de drie schokken kwamen bijna 100 mensen om het leven en er waren rond de 1.000 gewonden. Veel gebouwen zijn helemaal ingestort en veel mensen zitten zonder eten en beschutting. De nood is vooral hoog in de dorpen net buiten de stad, zoals Binanga, Rimuku, Karema en Simboro.

Bron 1 de schaal van Richter

Bron 2 midden in Mamuju

Bron 3 risico op aardbevingen

Bron 4 tektonische platen rond Indonesië

werkblad-ACTUALITEIT-Sulawesi

Aan de slag met Aardrijkskunde

Vliegtuig vertrekt uit Schiphol

Hoe klimaatbewust ben jij?

In deze lesbrief kijk je aan de hand van de ecologische voetafdruk welke ruimte je inneemt en kijk je hoe klimaatbewust je keuzes maakt.

Bekijk
Woonwijk in Haïti

Wat is er aan de hand in Haïti?

In deze lesbrief gaan we kijken naar het verleden, het heden en de natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn of zijn geweest op Haïti.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.