Home » 5 tips voor het komende onvoorspelbare schooljaar

5 tips voor het komende onvoorspelbare schooljaar

Het schooljaar 2020-2021 zal anders zijn dan je gewend bent. Leerlingen, ouders en leraren moeten zich aan nieuwe regels houden. Leerlingen zijn deels gewend geraakt aan het thuiszitten. Hoe zorg je ervoor dat het schooljaar 2020-2021 toch een succes wordt? Wij geven je 5 tips.

1. Ga ervan uit dat thuisleren vaker voor zal komen

Net zoals thuiswerken nu steeds meer de norm wordt, zal ook het leren op afstand in de toekomst belangrijker zijn. Het komende schooljaar zou er zelfs sprake kunnen zijn van een nieuwe lockdown, of andere ingrijpende maatregelen. Wees er dus op voorbereid dat thuisleren, lesgeven via de webcam en digitaal opdrachten maken een belangrijk onderdeel van het schooljaar kunnen zijn.

2. Help leerlingen om thuis te leren

Thuisleren vraagt om de nodige vaardigheden. Zelfstandigheid en planning bijvoorbeeld, maar ook om technische vaardigheden. Jij kunt je leerlingen helpen om deze vaardigheden te ontwikkelen. Door bijvoorbeeld uit te leggen hoe Zoom en webinars werken, door aandacht te besteden aan online veiligheid en door te laten zien hoe je zorgvuldig met bestanden omgaat.

3. Hou bij het maken van lessen rekening met online leren

Online leren brengt uitdagingen met zich mee. Het kan lastiger zijn om de voortgang te controleren, bijvoorbeeld. Ook kunnen leerlingen zich eenzamer voelen als zij vooral met digitaal lesmateriaal bezig zijn. Daarom is het belangrijk bij het ontwerpen van lessen een balans te vinden tussen activiteiten die vooral thuis tot hun recht komen én lessen die het beste gevolgd kunnen worden in de klas. Ook is een balans tussen structuur en flexibiliteit en tussen individueel en klassikaal leren belangrijk.

4. Sluit aan bij de actualiteit

2020 is een bijzonder jaar. Vanwege corona, maar ook door bijvoorbeeld de grootschalige antiracisme-protesten die nu plaatsvinden. Dit zijn thema’s die bij uitstek geschikt zijn om lessen aan te wijden. Door constructief met het thema corona bezig te zijn krijgen je leerlingen ook meer grip op de situatie, waardoor zij zich minder gestrest voelen. Een manier om dit te doen is om een coronajournaal bij te houden, waarin leerlingen reageren op het nieuws en hun gevoelens beschrijven. En de demonstraties van Black Lives Matter zijn een goede aanleiding om het te hebben over thema’s als racisme, inclusiviteit en de Nederlandse geschiedenis.
Inspiratie voor actuele lessen voor de taalvakken voortgezet onderwijs en mbo vind je bijvoorbeeld op actueel.malmberg.nl.

5. Communiceer met leerlingen, ouders en collega’s

Voor ouders en leerlingen zal er dit schooljaar veel anders zijn. Denk alleen al aan de uitgebreide coronamaatregelen die gelden voor het basis- en special onderwijs, voortgezet onderwijs, het mbo, en het hoger onderwijs. Dit jaar zal het belangrijker dan ooit zijn om te blijven communiceren over dit soort maatregelen. Zorg dat je ouders op de hoogte houdt van de laatste veranderingen, dat je met andere leraren afstemt hoe je met veranderingen omgaat en dat je bijhoudt wat de specifieke situatie is van jouw leerlingen. Om deze communicatie goed te laten verlopen, kun je een communicatieplan opstellen.

Heb jij andere tips of aanvullingen? Deel ze met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.