Thema leerstijlen en vakdidactiek 5 lestips om uw leerlingen tot aan het einde van het schooljaar...

5 lestips om uw leerlingen tot aan het einde van het schooljaar gemotiveerd te houden
5


Over ongeveer een maand begint in het noorden de zomervakantie. Ook voor de rest van het land is het einde van het schooljaar in zicht. Eindelijk! Althans, voor de meeste leerlingen. Want veel van hen vinden het moeilijk om ook in die laatste weken gemotiveerd te blijven. Daarom in dit artikel 5 lestips om uw leerlingen tot aan de laatste schooldag actief en gemotiveerd te houden.

1. Verander van omgeving
Neem leerlingen mee buiten de muren van het klaslokaal. Dat betekent niet dat u een hele schoolreis moet organiseren. De omgeving binnen en buiten het schoolgebouw is prima. Laat leerlingen bijvoorbeeld observeren door de ogen van een wetenschapper, kunstenaar of een karakter uit een boek of film. Laat leerlingen de observaties verwerken in een verslag, of laat ze de onderzoeksresultaten klassikaal presenteren. Daar is aan het einde van het schooljaar doorgaans genoeg tijd voor.

2. Organiseer een wedstrijd
Ook zou u er eens aan kunnen te denken om – voor een les of twee – samen te werken met een collega binnen de vaksectie. Bijvoorbeeld om een wedstrijd te organiseren tussen twee of meerdere klassen. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Een poetry slam of debatwedstrijd. Een uitvoerige quiz op basis van de lesstof van het afgelopen jaar (Welke klas heeft de meeste kennis paraat?). Een mini-conferentie waarbij de klas met de beste sprekers in de prijzen valt en noem maar op.

3. Betrek vakantieplannen bij de les
Laat leerlingen zich tijdens de les voorbereiden op hun vakantie. Dat kan op honderd-en-een verschillende manieren. Laat ze bijvoorbeeld online research doen naar het klimaat en de weersverwachtingen; de belangrijkste bezienswaardigheden in de (dichtstbijzijnde) stad; de culturele gewoontes of de geografische ligging en –kenmerken. Of laat leerlingen onderzoek doen naar de geografische coördinaten van een bepaalde plek, aan de hand van werken van beroemde meesters, historische foto’s of ander beeldmateriaal. Laat leerlingen die naar hetzelfde land of gebied elkaar bijpraten en pik de meest verrassende projecten eruit voor een klassikale presentatie. Dit lesidee is ook geschikt voor thuisblijvers. Hoe leuk om eens na te gaan wat er in de eigen leefomgeving allemaal nog te ontdekken valt!

4. Een positief portfolio
Die laatste weken voor de zomervakantie zijn hét moment om terug te blikken en te reflecteren op het afgelopen schooljaar. Leerlingen krijgen zo inzicht in hun prestaties en als docent komt u te weten wat leerlingen nu écht leuk, spannend, motiverend en de moeite waard vonden. Tenminste: als u dit reflectiemoment zo positief mogelijk insteekt. Bijvoorbeeld door iedere leerling een digitaal portfolio te laten samenstellen, met daarin de voor hem drie beste prestaties van het afgelopen schooljaar. Dat kan én mag alles zijn, zolang ze hun keuzes maar motiveren. Leerlingen kunnen hun portfolio desgewenst aankleden met afbeeldingen, video’s en andere digitale content. Als u alle portfolio’s heeft gezien, dan kunt u een afsluitende presentatie geven over de best gemaakte én best gewaardeerde opdrachten.

5. Nodig een gastdocent uit
Deze tip verscheen eerder op OVM, maar is daardoor niet minder de moeite waard. Voor leerlingen is een gastdocent als een frisse wind door het klaslokaal. Denk daarbij aan professionals uit verschillende sectoren, maar ook aan bijvoorbeeld oudere leerlingen – waar de lagere klassen toch een beetje naar op kijken –  om bepaalde zaken uit te leggen of proefjes te begeleiden. Organisaties als Dagje Lesgeven en Gast in de Klas hebben flinke databases waar je in kunt zoeken naar geschikte kandidaten. Maar vergeet ook niet om in je omgeving te kijken. Wees creatief, de meeste mensen zullen vereerd zijn om voor zoiets gevraagd te worden.

Lees ook:

 

Wat doet u om uw leerlingen tot aan de laatste schooldag te motiveren om te leren? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

5 manieren om de klas stil te krijgen

Aan het begin van de les de klas stil krijgen is en blijft een kunst. Vaak gaat het goed, maar soms vergt het de...

5 tips voor het komende onvoorspelbare schooljaar

Het schooljaar 2020-2021 zal anders zijn dan je gewend bent. Leerlingen, ouders en leraren moeten zich aan nieuwe regels houden. Leerlingen zijn deels gewend...

Zo maak je van de eerste schooldag een succes

Volgende week beginnen de eerste scholen na een lange en welverdiende vakantie aan hun eerste schooldag. Leerlingen zitten niet vanzelfsprekend meer bij elkaar in...